Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti ove godine dijeli rekordnih 646.000 KM

Upravni odbor Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti objavio je konkurs/natječaj za izbor korisnika sredstava koje će finansirati ove godine.

23
Predmet konkursa koji se objavljuje svake godine je prikupljanje prijava i izbor korisnika sredstava Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti i to za projekte od značaja za Federaciju BiH.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovu godinu je rekordnih 646.000 KM.

Od ovog iznosa 195.000 KM će biti podijeljeno za projekte muzičke umjetnosti od značaja za Bosnu i Hercegovinu, zatim 190.000 KM za scensku umjetnost, te 121.000 KM projekte, programe i manifestacije likovne umjetnosti.

Raspoloživa sredstva za otkup likovnih umjetničkih djela je 40.000 KM, dok je za druge oblike sufinansiranja iz oblasti muzičkih, scenskih i likovnih umjetnosti osigurano 60.000 KM.

Osigurano je i sufinansiranje iz oblasti muzičkih, scenskih i likovnih umjetnosti – za fizičke osobe u iznosu od 40.000 KM.

Minimalan iznos finansijskih sredstava koji se može dodijeliti pravnim licima za sve programe je 2.000,00 KM, a maksimalan iznos je 15.000,00 KM, precizirano je u konkursu.

Također, određene je i minimalan iznos finansijskih sredstava koji se može dodijeliti fizičkim licima. Za sufinansiranje iz oblasti muzičkih, scenskih i likovnih umjetnosti minimalan iznos je 500,00 KM, a maksimalan iznos je 4.000,00 KM. Minimalan iznos finansijskih sredstava koji se može dodijeliti pravnim i fizičkim licima za Otkup umjetničkih djela je 500,00 KM, a maksimalan iznos je 3.000,00 KM.

Projekti namijenjeni predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu u pravilu neće biti razmatrani osim ako je riječ o njegovanju autorskog izraza.

Projekti snimanja audio i video materijala sem u svrhu popratnog snimanja izvedbe ili cjelokupnog projekta neće biti razmatrani.

“Jedan aplikant ne može aplicirati za više od ukupno 2 projekta za 2024. godinu“, istaknuto je u konkursu.

154.000 KM ZA SERVISIRANJE POSLOVA FONDACIJE

Podsjetimo, Fondaciju za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Vlada FBiH je osnovala 2007. godine, kada su osnovane i fondacije za kinematografiju, za bibliotečku djelatnost i za izdavaštvo.

Svojim angažmanom podstiče promociju umjetnika koji doprinose afirmaciji bh. kulture i van granica naše zemlje, te predstavljaju umjetnike koji promoviraju sredine iz kojih dolaze uz ravnomjernu regionalnu i nacionalnu zastupljenost.

Manifestacije, programe i projekte od značaja za Federaciju BiH Fondacija finansijski podržava sredstvima osiguranim od Vlade FBiH.

Vlada Federacije BiH je u julu ove godine na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Transfer Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti“ utvrđenog Budžetom FBiH za 2024. godinu u ukupnom iznosu od 800.000 KM.

Od tog iznosa je 646.000 KM namijenjeno za projekte od značaja, dok je 154.000 KM rezervisano za servisiranje poslova Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Upravni odbor Fondacije na čelu sa glumcem Arminom Omerovićem, obavezan je tromjesečno izvijestiti o utrošenim sredstvima Federalno ministarstvo kulture i sporta. Korisnici sredstava će izvještaje o namjenskom utrošku dodijeljenih sredstava dostavljati na način propisan Pravilnikom o načinu podnošenja finansijskog i narativnog izvještaja od strane korisnika.

Inače, iznos sredstava koji se svake godine dodjeljuje putem konkursa je ove godine rekordan i postepeno se povećavao.

On je 2020./21./22. godine iznosio 478.000 KM, prošle godine je povećan na 578.000 KM i ove godine 646.000 KM.

Neki od projekata koje su prošle godine finansirali su Coolturart Sarajevo za Muzički projekat – ”Crno-Bijelo dugme” Vladimira Podanya (7.000 KM), Sveučilište u Mostaru koje je za Umjetnički koncert Četiri grada umjetnika dobilo 5.000 KM, RTV Livno za projekat “Ljeto na otvorenom” – video i audio program na otvorenom sa 3.000 KM, Mali Šlage BHRT-a ( 7.000 KM), Jubilarni Festival sevdalinke itd.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here