› Prefinjeni vodeći model ICE: upečatljiv novi izgled, naprednija aerodinamika

› Više prostora i udobnosti: prostraniji, čist dizajn interijera koji sadrži održive materijale, intuitivna Škoda Smart Dials i infotainment s chatbotom ChatGPT zasnovanim na AI

› Veći portfelj pogonskih agregata: premijera blage hibridne tehnologije i nova generacija plug-in hibridnog pogona sa do 120 kilometara potpuno električnog dometa za Combi karavan, s Hatch verzijom koja će uslijediti kasnije

› Još sigurnije: inovativni sistemi pomoći, nove generacije LED Matrix prednjih svjetala i dinamička kontrola šasije (DCC Plus)

Škodin vodeći model ICE ušao je u novu generaciju: potpuno novi Superb je dobio povećane dimenzije i predstavlja se s pametno razvijenim izgledom i širokim spektrom novih tehnologija. Uz izbor od šest modernih varijanti pogonskog sklopa i poboljšanu aerodinamiku, učinkovitiji je nego ikad. Ponuda pogonskih agregata sa snagom u rasponu od 110 kW (150 KS) do 195 kW (265 KS) uključuje plug-in hibrid sa potpuno električnim dometom do 120 kilometara i 1.5 TSI sa blago-hibridnom tehnologijom, a prvo za Superb. Sa novom generacijom, elegantni Hatch će u dogledno vrijeme nuditi i oba tipa hibridne tehnologije, baš kao i praktični Combi karavan. Nova, čista i prostrana unutrašnjost još više koristi održive materijale i dolazi s posebno intuitivnim konceptom kontrole koji uključuje Škoda Smart Dials i ChatGPT.

Ismir Omeragić, brand menadžer marke Škoda za BiH ističe: “Kraćom press konferencijom smo posjetiocima predstavili najnoviju generaciju ovog uspješnog Škodinog modela. Naši kupci su naš prioritet, a Škoda je pažljivo slušala njihove želje dok su razvijali sljedeću generaciju našeg vodećeg ICE modela. Rezultat je proizvod koji pruža veću vrijednost u smislu karakteristika, korisničkog iskustva i udobnosti. Potpuno novi Superb ne samo da pruža dodatni prostor, već predstavlja i nove elektrificirane pogonske sklopove. Lakše je koristiti zahvaljujući našim novim Škoda pametnim biranjima i sistemu glasovne kontrole koji će uskoro biti dodatno poboljšan integracijom AI chatbot ChatGPT. Opsežnija povezanost i novi sistemi pomoći zaokružuju ovu evoluciju do savršenstva.”

Dizajn eksterijera sa LED matričnim snopom farova, novim modernim čvrstim elementima dizajna i poboljšanom aerodinamikom

Novi Superb dolazi sa prepoznatljivom osmougaonom rešetkom hladnjaka i oštro iscrtanim LED Matrix snopom farova koji daju još više svjetla od svojih prethodnika i uključuju novi element dizajna Crystallinium. LED Matrix farovi su prvi put dostupni na Superbu. Opciona LED zadnja svetla sa animiranim indikatorima imaju funkciju Coming/Leaving Home (standardna za L&K). Ostali vizuelni detalji uključuju detalje eksterijera u Unique Dark Chrome, na primer logo na haubi i natpis na vratima prtljažnika. Hatch elegantnog karoserije nudi koeficijent otpora od cd 0,23, jedan od najboljih u segmentu zapremine, dok je Superb Combi karavan najaerodinamičniji Škodin karavan ikada, sa cd 0,25. U poređenju sa prethodnikom, koeficijent otpora je smanjen za 15% za oba tipa karoserije.

Nova unutrašnjost: 13-inčni displej, čista centralna konzola i više prtljažnog prostora

Unutrašnjost Superba ima samostojeći infotainment displej veličine do 13 inča i čistu centralnu konzolu, pošto se ručica menjača pomerila na stub upravljača. Po prvi put kao opcija dostupan je head-up displej. Škoda Smart Dials i glasovni asistent Laura, koji će uskoro biti dopunjen ChatGPT-om, olakšavaju upravljanje brojnim funkcijama vozila i infotainment-a, te pružaju informacije koje nadilaze ekosistem automobila. Novi elementi uključuju ventiliranu telefonsku kutiju za induktivno punjenje pametnog telefona do 15 vati, kao i Ergo sjedišta s deset pneumatski kontroliranih masažnih jastuka. Nova struktura asortimana sa Design Selections nudi tematske pakete opcija i pojedinačne opcije. Sa kapacitetom prtljažnika od 645 litara, veličina prtljažnika Hatch-a povećana je za 20 litara u odnosu na prethodnika. Novi Superb Combi karavan može primiti do 690 litara.

Širi raspon pogonskih sklopova nego ikada prije, dodatno poboljšana udobnost i sigurnost

Šest modernih, efikasnih pogonskih agregata takođe uključuje plug-in hibrid nove generacije koji se trenutno nalazi samo u Superb Combi iV. Ovo će također kasnije postati dostupno za Hatch. 1.5 TSI motor je u kombinaciji sa električnim motorom i obezbeđuje sistemsku snagu od 150 kW (204 KS), nudeći električni domet do 120 kilometara u WLTP ciklusu. Štaviše, 1.5 TSI je takođe dostupan sa blago-hibridnom tehnologijom – prvi put za Superb. Osim toga, u ponudi su još dva benzinska motora kao i dva dizel agregata. Njihove odgovarajuće vrhunske varijante (195 kW/265 KS i 142 kW/193 KS) dolaze sa pogonom na sve točkove kao standard. Nova dinamička kontrola šasije (DCC Plus), koja je po prvi put dostupna na Superbu, spaja udobnost i dinamiku vožnje.

Naslijeđe: novi Superb pripremljen za dodavanje novog poglavlja priči o uspjehu

“Potpuno novi Superb proizvodi se u fabrici Volkswagen grupe u slovačkoj prestonici Bratislavi. Ovaj potez dio je projekta Beta+, čiji je cilj iskorištavanje sinergije u proizvodnoj mreži i dalje jačanje efikasnosti unutar jezgra Brand Group. Četvrta generacija Superb-a će se nadovezati na uspjeh svojih prethodnika. Škoda je ponudila prvu modernu generaciju modela 2001. U trećoj modernoj generaciji, karavan karoserija je uzela maha. Od 2001. više od 1.600.000 Superb modela isporučeno je kupcima,” dodaje Omeragić.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here