Nova Liga šampiona: Više klubova, više utakmica, više novca

Novi format Lige šampiona donosi povećanje broja klubova na 36. Novi format Lige šampiona donosi ligaški format takmičenja. U jednoj ligi neće svi igrati sa svima, jer bi to značilo odigravanje previše utakmica. Po okončanju ligaške faze slijedi nokaut faza takmičenja.

92

Kvalifikacije za Ligu šampiona igrat će se tokom jula i augusta, kao i do sada. Samo će broj timova biti povećan, tako da će, naprimjer, peta nacija na UEFA rang listi imati četiri predstavnika, umjesto dosadašnja tri, dok će šesta imati tri predstavnika, umjesto dosadašnjih dva.

Real Madrid je pobjedio Borussiju Dortmund sa 2:0 u finalu Lige prvaka i po 15. put u historiji postao prvak Evrope. Real Madrid je ujedno i posljednji pobjednik Lige prvaka u formatu koji ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu pamte od 1992. godine. Za sezonu 2024-2025. UEFA je najavila novi format Lige prvaka koji je, očekivano, izazvao različita reagiranja u fudbalskom svijetu.

„Moramo osigurati da svako ima priliku u našem sportu. Da mali mogu i dalje igrati protiv velikana, a ponekada i šokirati svijet pobjedom nad njima. To je bit fudbala. Upravo to čini fudbal tako sjajnom i prekrasnom igrom“, rekao je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA, tokom predstavljanja novog formata najpopularnijeg klupskog fudbalskog takmičenja.

Format takmičenja

Svaki tim će imati po osam rivala, po dva iz svakog šešira i svaki tim će odigrati po osam utakmica, četiri na domaćem terenu i četiri u gostima.

Fudbalski stručnjaci najavljene promjena nazivaju revolucioniranim. Najveće promjene odnosi se na broj učesnika i format takmičenja.

Dosadašnja Liga šampiona okupljala je 32 kluba koji su bili podijeljeni u osam grupa sa po četiri tima. Prva dva tima u grupi nastavljali su takmičenje u nokaut fazi, treći klub se selio u Ligu Evrope, dok je posljednji završavo sa nastupima na evropskoj sceni već najesen.

Novi format Lige šampiona donosi povećanje broja klubova na 36, znači četiri više u odnosu na sadašnji broj. Dva tima će doći preko kvalifikacija, dok će još dva dodatna mjesta dobiti dvije najbolje nacije na UEFA listi koeficijenata za prethodnu sezonu.

Pobjeda UEFA nad idejom Superlige

Ipak, najveća promjena odnosit će se na format takmičenja. Grupna faza Lige šampiona kakvu smo do sada poznavali odlazi u historiju. Novi format Lige šampiona donosi ligaški format takmičenja.

Svi timovi učesnici bit će u jednoj ligi koja će okupljati 36 timova. Zanimljivo je da u toj jednoj ligi neće svi igrati sa svima, jer bi to značilo odigravanje previše utakmica. Svi timovi učesnici ligaškog dijela Lige šampiona bit će učesnici ždrijebanja u devet šešira sa po četiri tima.

Liga šampiona 2024 Grupna faza će i po novom formatu početi u septembru, ali neće više trajati do decembra, kao do sada.

Prvi šešir čine pobjednik Lige šampiona za prethodnu sezonu i osam timova sa najvećim koeficijentom.

U drugom, trećem i četvrtom šeširu bit će timovi razvrstani na osnovu koeficijenta od najvećeg do najmanjeg.

Svaki tim će imati po osam rivala, po dva iz svakog šešira i svaki tim će odigrati po osam utakmica, četiri na domaćem terenu i četiri u gostima.

Timovi iz istih zemalja neće moći igrati međusobno, jedino u slučaju ako neka nacija ima četiri ili više ekipa u ligaškoj fazi može doći do međusobnih duela.

Svi timovi u novoj Ligi šampiona će odigrati po osam utakmica

To praktično znači da će Liga šampiona u novom formatu umjesto dosadašnjih šest utakmica u grupnoj fazi, donijeti po osam utakmica svim ekipama.

Više utakmica znači više golova, više uzbuđenja i drame. Novi format Lige šampiona neće donijeti veće promjene kada su u pitanju kvalifikacije. Kvalifikacije za novi format će se sastojati od četiri runde.

Kvalifikacije za Ligu šampiona igrat će se tokom jula i augusta, kao i do sada. Samo će broj timova biti povećan, tako da će, naprimjer, peta nacija na UEFA rang listi imati četiri predstavnika, umjesto dosadašnja tri, dok će šesta imati tri predstavnika, umjesto dosadašnjih dva.

9 šešira sa po četiri tima

2 kola ligaškog dijela igraju se u januaru

Nokaut faza Lige Evrope imat će jednu rundu više

Liga šampiona 2024 Grupna faza će i po novom formatu početi u septembru, ali neće više trajati do decembra, kao do sada. S obzirom da će timovi u novoj Ligi šampiona, igrati po osam utakmica, grupna, odnosno, ligaška faza takmičenja će trajati duže.

Ligaška faza počinje u septembru i trajat će do kraja januara. Svaki tim će igrati po osam utakmica, četiri kod kuće i četiri u gostima. U novom formatu Lige šampiona neće biti dvomjesečne pauze, od decembra do februara. Pa će se dva kola ligaške faze prema rasporedu igrati u januaru.

Nokaut faza počinje u februaru, kao što je bio slučaj i ranije, a finalna utakmica se igra u maju. Najveća promjena se ogleda u dužini ligaške faze te utakmicama Lige šampiona koje će se igrati u januaru.

Po okončanju ligaške faze slijedi nokaut faza takmičenja. Prvih osam timova (plasiranih od od 1. do 8. mjesta) u ligaškoj fazi kvalifikovat će se za osminu finala. Timovi plasirani od 9. do 24. mjesta morat će igrati dodatnu rundu u nokaut fazi, dok timovi plasirani od 25. do 36. završavaju učešće u Evropi.

Promjena je i to što više neće biti prelaska timova iz Lige šampiona u Ligu Evrope. Od naredne sezone, ekipe koje završe od 25. do 36. mjesta završavaju učešće u Evropi i ne sele se u Ligu Evrope.

Liga šampiona u novom formatu od sezone 2024-2025.

Nokaut faza Lige Evrope imat će jednu rundu više u odnosu na dosadašnji sistem takmičenja.

Timovi koji završe od 9. do 24. mjesta igrat će među sobom plej-of rundu nokaut faze. Osam pobjednika te runde, priključuje se osam ekipa koje su završile od 1. do 8. mjesta u ligaškom dijelu.

Nakon toga regularno slijede utakmice osmine finala, četvrtfinale, polufinale i finale.

Odgovor na Superligu

Odluka UEFA o promjeni formata Lige šamiona je svojevrstan odgovor na pokušaj  što su najbogatijih klubova da pokrenu Superligu, u kojoj bi mjesta bilo samo za najbolje i najbogatije.

Moramo osigurati da svako ima priliku u fudbalu, kaže Čeferin

UEFA se slaže sa savezima, klubovima, ligama, igračima, trenerima i navijačima. Slože se sa TV partnerima, Međunarodnim olimpijskim komitetom, Briselom i svim evropskim vladama u protivljenju arogantnom i prezrivom planu smišljenom od pregršt milijardera, koji ne mogu prihvatiti koncept da na nogometnom terenu, kao i u životu, možeš izgubiti od nekoga ko je slabiji od tebe. U ovom slučaju pobijedio je i fudbal“, istaknuo je Čeferin i proglasio pobjedu nad idejom Superlige.

Reakcije u fudbalskom svijetu bile su, očekivano, različite. Na jednoj strani su oni koji su pozdravili ovaj korak kao osvježenje i priliku za veći broj atraktivnih susreta, dok su drugi  izrazili zabrinutost zbog mogućnosti prevelikog broja utakmica što može dovesti do zamora igrača.

“Novi format donosi više utakmica i veću konkurenciju, što će biti izazov, ali i prilika za nas da pokažemo svoju snagu”, kaže Thomas Tuchel, bivši trener Paris Saint-Germaina i Bayerna, u izjavi za France Football.

Iz Real Madrida i Manchester Cityja izrazili su rezervu prema promjenama, ističući potencijalne rizike po igrače i kvalitet takmičenja.

Izazov i prilika, smatra Tuchel

Izvršni direktor Borussije Dortmund, Hans-Joachim Watzke, kazao je da novi format ima i dobre i loše strane, ali da je potrebno vremena da se da konačna ocjena.

“Ovo je prilika za klubove iz manjih liga da se dokažu, ali isto tako i rizik od umora i povreda igrača. Moramo biti oprezni“, kazao je direktor evropskog viceprvaka.

Kapiten Seville, Sergio Ramos u izjavi za špansku Marcu rekao je da više utakmica ne znači i bolje takmičenje.

Odluka UEFA o promjeni formata Lige šamiona je svojevrstan odgovor na pokupaj  što su najbogatijih klubova da pokrenu Superligu, u kojoj bi mjesta bilo samo za najbolje i najbogatije.

“Moramo paziti da ne izgubimo kvalitet u želji za kvantitetom”, rekao je Ramos.

Sa Ramosovim stavom slaže se i jedan od najboljih svjetskih fudbalera Cristiano Ronaldo, koji, najvjerovatnije, neće igrati novi format Lige šampiona, jer igra u Saudijskoj Arabiji.

Ronaldo poziva na oprez

“Više utakmica znači više prilika za igru, ali isto tako i veći pritisak i umor”, smatra Ronaldo.

Jedno je sigurno, veći broj utakmica u Ligi šamiona za klubove znači više novca od prodatih ulaznica za utakmice, više prihoda od prodaje televizijskih prava i sponzorstava.

Real Madrid dobio 20 miliona eura

Još je rano govoriti koliko će dodatnih sredstava privući novi format Lige šampiona, ali nema sumnje da se radi o iznosima koji se mjere stotinama miliona eura. Ove godine je za pobjedu u finalu Lige šampiona, Real Madrid dobio 20 miliona eura. Njegov protivnik u finalu Borrusija Dortmund 15,5 miliona eura.

Timovi koji su se plasirali u polufinale dobili su 12,5 miliona eura, a oni koji su učestvovali u četvrtfinalu 10,6 miliona eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here