Iznenadni kolaps na berzama: Warren Buffett prodao pola dionica Applea

Iznenadni pad berzi u SAD-u, Europi i Aziji izazvao je paniku i spekulacije o mogućoj svjetskoj krizi. Berzovni indeksi su u ponedjeljak pri otvaranju pali za nekoliko postotnih bodova.

16

Neke kompanije su posebno teško pogođene, izgubivši dvadeset i više dolara po dionici u prvih nekoliko sati. Najveći kolaps dogodio se u Japanu, gdje je indeks Nikkei pao za više od 10 posto. Pad je zahvatio i tržište kriptovaluta, s bitcoinu koji je izgubio nekoliko hiljada dolara, te zlato koje je također zabilježilo pad cijene.

Uzroci pada na berzama nisu toliko uzbudljivi, već tehnički. Serija događaja započela je na tržištu valuta, uzrokovana “carry trades” strategijom. Naime, trgovci su posuđivali japanski jen zbog niske kamatne stope i kupovali dolare. No, kada je japanska središnja banka povećala kamatne stope, jen je ojačao, što je natjeralo trgovce na prodaju dolara kako bi pokrili troškove promjene tečaja.

Panika je dodatno pojačana izvješćem o zapošljavanju u SAD-u koje je pokazalo manje radnih mjesta nego očekivano. Situaciju je pogoršala vijest da je Warren Buffett prodao pola svojih dionica Applea.

Iako se situacija na berzama smirila do kraja dana, tehnički uzroci ovog pada ne znače da nema znakova slabosti svjetskog gospodarstva i nadolazeće recesije. EU stagnira, a Kina se suočava s usporenjem rasta. SAD, s ogromnim javnim dugom, morat će smanjiti potrošnju, što bi moglo pokrenuti globalnu recesiju.

Jučerašnji pad berzi nije označio početak krize, ali mnogi pokazatelji upućuju na slabosti svjetskog gospodarstva koje bi mogle prerasti u nešto veće. Danas su berze doživjele oporavak, a cijene bitcoina i drugih kriptovaluta su se stabilizirale, no pitanje ostaje: je li ovo tek privremeno zatišje pred oluju?

Brojni analitičari upozoravaju na potencijalne rizike i slabosti u globalnoj ekonomiji koje bi mogle eskalirati u narednim mjesecima. Iako su trenutne fluktuacije na tržištu možda rezultat tehničkih faktora, ne smijemo ignorirati znakove koji ukazuju na moguću dublju krizu. Dok se svijet priprema za neizvjesnu budućnost, ostaje za vidjeti hoće li ovo biti samo prolazna turbulencija ili početak veće ekonomske oluje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here