Krediti u BiH porasli za 9,4 posto u odnosu na prošlu godinu

Trend kreditnog rasta započet polovinom prošle godine je održan i u maju, dok su depoziti neznatno smanjeni, prema podacima iz mjesečnog ekonomskog pregleda Centralne banke Bosne i Hercegovine.

13

U odnosu na isti mjesec prošle godine stanje kredita je više za 9,4 posto. U strukturi kreditnog rasta se zapaža rast udjela kredita privatnim nefnansijskim preduzećima. Kamatne stope su približno na istom nivou kao i u prethodnom mjesecu, u sektoru stanovništva 5,6 posto, a u sektoru nefnansijskih preduzeća 4,3 posto.

Na mjesečnom nivou ukupni krediti su porasli za 1,1 posto, i isti doprinost rastu su imali i sektor stanovništva i sektor nefnansijskih privatnih preduzeća (po 0,5 procentnih poena).

Stopa godišnjeg rasta depozita u maju od 7,2 posto je na nivou jednogodišnjeg prosjeka. Nakon petnaestomjesečnog rasta ukupni depoziti su u maju blago korigovani. Pored sektora stanovništva mjesečnom smanjenju depozita su doprinjeli depoziti institucija Bosne i Hercegovine. Na kraju maja njihovo učešće u ukupnim depozitima je 0,8 posto, a ukupno apsolutno mjesečno smanjenje bilo je 56 miliona KM.

Stanje oročenih depozita stanovništva uz blago smanjenje transakcionih depozita stanovništva su bile glavne determinante mjesečnog smanjenja ukupnih depozita od 0,1 posto, prenosi Indikator ba. S druge strane, najveći pozitivan doprinos mjesečnoj promjeni ukupnih depozita dali su depoziti nefnansijskih privatnih preduzeća (0,6 procnetnih poena.) čije je učešće u ukupnim depozitima krajem maja bilo 22,7 posto.

U odnosu na prethodni mjesec, osnovica za obračun obavezne rezerve nije značajnije izmjenjena, dok je višak iznad obavezne rezerve značajno smanjen. Usljed značajnog smanjenja viška iznad obavezne rezerve, u posmatranom periodu zabilježeno je smanjenje stanja na računima rezervi banaka, što je uticalo i na smanjenje implicitne stope obavezne rezerve pa je na kraju maja iznosila 17,1 posto.

Devizne rezerve su ponovo zabilježile mjesečno smanjenje u maju, što je u velikoj mjeri posljedica negativnog salda kupoprodaje KM sa bankama i internim deponentima. Mjesečno smanjenje deviznih rezervi iznosilo je 103,9 miliona KM te je stanje deviznih rezervi krajem mjeseca iznosilo 15,76 milijardi KM. Posmatrano na godišnjem nivou, devizne rezerve su više u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 239,1 miliona KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here