Luksuzno ljetno osvježenje: Lubenice od 4.000 eura

Zanimljivo je da u Japanu, na svakoj lubenici, na etiketi piše koliko je lubenica slatka, što se određuje na način da se uzme uzorak soka i stavi u aparatić koji mjeri slatkoću. Najviša vrijednost je 13, što znači najslađe.

14

U Japanu, lubenice su izuzetno cijenjene i ne prodaju se cijele već isječene na šnite. Manje lubenice se mogu naći i u komadu, a dobivate ih upakirane u kutiju jer se često nose kao poklon.

No, nisu obične lubenice ono što je posebno u Japanu, već Densuke lubenice, najskuplje lubenice na svijetu. Mogu se pronaći jedino na otoku Hokaido, gdje se posebno uzgajaju. Densuke je raritetna biljka, njihova proizvodnja je prilično ograničena, a u čitavom Japanu tokom godine prikupi se samo oko 10.000 plodova. Tim se lubenicama posvećuje velika pažnja u uzgoju kako bi imale što ljepši i sočniji okus. Njihova veličina, oblik, boja i aroma zavise od tople klime; što je više sunca, one će biti slađe.

Na prvi pogled djeluju sasvim obično, možda malo plastično, te su tamnozelene boje bez bijelih šara, pa ih često nazivaju i crnim lubenicama. Njihove glavne osobine su karakteristična crna boja bez ikakvih šara, vrlo tanka kora i veoma sočna unutrašnjost.

Činjenica da je neka sorta lubenice tako popularna i posebna po priči, čini je veoma traženom. Upravo zato što su veoma rijetke, njihova cijena je vrlo visoka, a najskuplje su one iz prvih plodova. Jedna takva lubenica je na aukciji u Tokiju prodana čak za 4.000 eura, a kupio ju je biznismen koji je želio ostati anoniman. Misteriozni kupac novinarima je izjavio da mu je motiv kupovine bila želja da pomogne lokalnim poljoprivrednicima.

Oni koji su je imali priliku probati, kažu da je Densuke lubenica mnogo slađa i da se njen okus ne može uspoređivati s lubenicama koje mi poznajemo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here