Impresivan učinak bh. studenata ulazi u svjetski zbir digitalnog čišćenja

Digitalni otpad troši ogromne količine energije, što rezultira značajnim stvaranjem CO2.

10

U današnjem dobu informacija živimo u dualističkom svijetu koji se sastoji od fizičkog i digitalnog. Kada koristimo online proizvode i usluge, poput gledanja filmova i TV kanala putem streaminga ili dijeljenja fotografija s putovanja putem e-pošte, stvaramo otpad u oba svijeta, a da toga nismo ni svjesni.

Digitalni otpad troši ogromne količine energije, što rezultira značajnim stvaranjem CO2. Sam internet godišnje proizvede preko 900 miliona tona CO2, a potreba za proizvodnjom energije za podršku interneta brzo raste i nastavlja se povećavati.

Kako bi doprinijeli smanjenju digitalnog otpada, studenti sa svih univerziteta u Bosni i Hercegovini, u okviru kampanje “Čista umjetnost je umjetnost čišćenja” koju organizuje kompanija Nestlé, oslobodili su čak 46.817,28 GB digitalnog prostora čime je smanjen globalni CO2 za 11425 kg godišnje. Radi bolje ilustracije, na 46.817,28 GB digitalnog prostora se može pohraniti čak 45,000 epizoda TV serija u HD kvaliteti ili 12,5 godina snimaka sa jedne kamere.

Impresivan učinak kojeg su ostvarili bosanskohercegovački studenti naći će se i u svjetskom zbiru u okviru globalne digitalne kampanje Dana digitalnog čišćenja koja je do sada privukla više od milion učesnika.

Samo tokom ove godine, ova svjetska online kampanja Dana digitalnog čišćenja zabilježila je 315.097 registracija iz 98 zemalja i teritorija, te je izbrisano ukupno 1.829.132 GB podataka, čime je spriječena proizvodnja 457.283 kg CO2.

Inače, za izračune digitalnog otpada koriste se brojke svjetskog prosjeka emisije CO2 Međunarodne agencije za energiju, prema kojima 4 GB podataka pohranjenih na serverima i drugim skladištima podataka tokom jedne godine troši 2 kWh energije i proizvodi 1 kg CO2.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here