Prioritet SMIIC je razvoj halal standarda koji će biti univerzalno prihvaćeni

Globalno halal tražište karakterizira nedostatak pune harmonizacije zajedničkih standarda u različitim zemljama, što dovodi do nedosljednosti i komplikacija u međunarodnoj trgovini halal proizvodima. U cilju prevazilaženja ovakve situacije Institut za standarde i mjeriteljstvo za islamske zemlje (SMIIC) prioritetno razvija univerzalno prihvaćene standarde vezane za halal. Ihsan Övüt, generalni sekretar SMIIC, za Business Magazine govori o radu Instituta, standardima koje razvija te prihvaćenosti SMIIC standarda u zemljama OIC.   

25

Osnovan 2010. godine Institut za standarde i mjeriteljstvo za islamske zemlje (SMIIC) koji djeluje u okviru Organizacije islamske saradnje (OIC) ima za cilj postizanje ujednačenosti u mjeriteljstvu, laboratorijskim ispitivanjima i aktivnostima standardizacije među državama članicama OIC-a i organiziranje edukacija i obuke, kao i tehničke pomoći državama članicama OIC-a u oblastima standardizacije, mjeriteljstva i akreditacije. Prioritet u radu SMIIC je razvoj standarda o temama koje zahtijevaju države članice, kao što su halal proizvodi, ocjenjivanje usklađenosti i standardi za akreditaciju. O radu SMIIC, standardima koje razvija, prihvaćenosti standarda u zemljama, članicama OIC za Business Magazine govori Ihsan Övüt, generalni sekretar SMIIC, koji je prisustvovao 2. European Halal Congress održanom u Sarajevu.

BM: Šta je tačno Institut za standarde i mjeriteljstvo za islamske zemlje (SMIIC), koliko dugo postoji i koji je glavni cilj njegovog rada?

ÖVÜT: Institut za standarde i mjeriteljstvo za islamske zemlje (SMIIC) je međuvladino tijelo za standardizaciju Organizacije islamske saradnje (OIC) i osnovano je 2010. godine. Institut ima za cilj postizanje ujednačenosti u mjeriteljstvu, laboratorijskim ispitivanjima i aktivnostima standardizacije među državama članicama OIC-a i organiziranje edukacija i obuke, kao i tehničke pomoći državama članicama OIC-a u oblastima standardizacije, mjeriteljstva i akreditacije. SMIIC razvija sve potrebne standarde sa ciljem eliminiranja tehničkih barijera u trgovini, te na taj način doprinosi povećanju trgovine među državama članicama. Međutim, prioritet se daje razvoju standarda o temama koje zahtijevaju države članice, kao što su halal proizvodi, ocjenjivanje usklađenosti i standardi za akreditaciju.

BM: Kakva je trenutna situacija sa halal standardima na globalnom tržištu? U kojoj mjeri su ovi standardi usklađeni u različitim zemljama?

ÖVÜT: Trenutnu situaciju sa halal standardima na globalnom tržištu karakterizira nedostatak pune harmonizacije zajedničkih standarda u različitim zemljama. Razne zemlje i regioni su razvili svoje vlastite halal vodiče ili propise, u nekim zemljama svoje nacionalne monopolizirane standarde, što je dovelo do nedosljednosti i komplikacija u međunarodnoj trgovini halal proizvodima. Ova fragmentacija može izazvati zabunu i dodatne troškove za proizvođače i izvoznike, koji se moraju pridržavati više grupa propisa.

SMIIC igra ključnu ulogu u rješavanju ovih izazova. Dajući prioritet razvoju univerzalno prihvaćenih standarda vezanih za halal, SMIIC radi na eliminiranju tehničkih barijera u trgovini i osiguravanju beprijekornijeg i dosljednijeg pristupa halal certifikaciji i ocjenjivanju usklađenosti. Tehnički komiteti SMIIC-a, svi naši članovi ulažu velike napore da razviju OIC/SMIIC standarde. U skladu sa primjenjenim standardima i obukama koje se pružaju o halal standardima, vidimo da OIC/SMIIC standarde provode širom svijeta nacionalna tijela za standardizaciju ili halal certifikatori. Međutim, SMIIC ima 47 država članica i očekujemo da sve usvoje i koriste ove jedinstvene standarde.

BM: Na 2. Evropskom halal kongresu čuli smo učesnike koji su primijetili da proizvođači halal proizvoda moraju dobiti više certifikata, što usporava distribuciju robe i zbunjuje proizvođače. O čemu se radi i kako se to može prevazići?

ÖVÜT: Ova situacija nastaje zbog nepostojanja usklađenih halal propisa/standarda u različitim zemljama i regijama. Svaka zemlja može imati vlastiti skup kriterija za halal certifikaciju, što dovodi do suvišnih i preklapajućih zahtjeva za certifikaciju.

S druge strane, SMIIC ima za cilj ujednačiti halal standarde među državama članicama OIC-a, a razvojem i promoviranjem jedinstvenih OIC/SMIIC standarda, Institut radi na stvaranju dosljednijeg i univerzalno prihvaćenog okvira za halal certifikaciju. Ovaj napor pomaže eliminiranju višestrukih certifikata, čime se pojednostavljuje proces certifikacije, smanjuju troškovi i ubrzava distribucija halal proizvoda. Također je važno istaknuti da  bismo trebali imati i sistem prepoznavanja za uklanjanje tehničkih barijera u trgovini.

Övüt je bio jedan od ključnih govornika na 2. European Halal Congress u Sarajevu

Kroz svoje inicijative, uključujući osiguranje standarda i obuku o ovim standardima, SMIIC podržava nacionalna tijela za standardizaciju i halal certifikatore širom svijeta u usvajanju i implementaciji ovih jedinstvenih standarda. Kako se više zemalja i certifikatora usklađuje sa standardima OIC/SMIIC, opterećenje za proizvođače halal proizvoda će se smanjiti, što će dovesti do efikasnije i pojednostavljene distribucije halal robe na globalnom nivou.

BM: Govorili ste o SMIIC standardima. Za koga su oni obavezujući? U kojoj mjeri su ih prihvatile zemlje članice OIC-a?

ÖVÜT: Kao što je poznato, standardi nisu obavezujući, cijeli proces je dobrovoljan u svim međunarodnim, regionalnim i nacionalnim tijelima za standarde. Standardi ne mogu biti direktno obavezni ni na jednom nivou. Implementacija najviše zavisi od posvećenosti učesnika. Taj princip se primjenjuje se i na OIC/SMIIC standarde. Iako pridržavanje ovih standarda nije obavezno, oni se snažno ohrabruju da olakšaju trgovinu, osiguraju kvalitet proizvoda i eliminiraju tehničke barijere.

Cilj je postizanje veće harmonizacije među zemljama članicama, povećanje ukupne efikasnosti i uticaja standarda na trgovinu i osiguranje kvaliteta unutar islamskog svijeta.

Prihvatanje i implementacija SMIIC standarda varira među zemljama članicama OIC-a. Neke zemlje članice su u potpunosti usvojile ove standarde i integrirale ih u svoje nacionalne regulatorne okvire, osiguravajući da su proizvodi u skladu sa SMIIC smjernicama. Druge zemlje su možda još uvijek u procesu usklađivanja svojih nacionalnih standarda sa SMIIC-om ili ih mogu koristiti kao referentnu tačku bez pune integracije. Ovdje je vrlo bitna uloga vlada i nacionalnih tijela za halal akreditaciju, kao i nacionalnih aranžmana.

Objedinjavanje halal standarda nije lak zadatak, jer je standardizacija po svojoj prirodi dobrovoljna. Nakon uspostavljanja SMIIC-a 2010. godine, naporno smo radili da se približimo ovom cilju i napravili smo značajan napredak, posebno sa povećanjem broja OIC/SMIIC standarda i uspostavljanjem OIC globalne infrastrukture halal kvaliteta (OHAQ).

Regulatorna tijela za certifikaciju mogu efikasno usvojiti i implementirati OIC/SMIIC standarde, usklađujući tako svoju nacionalnu praksu sa međunarodnim mjerilima koje je postavio OIC/SMIIC i poboljšavajući kvalitet i sigurnost proizvoda i usluga u okviru svojih nadležnosti.

SMIIC nastavlja raditi sa državama članicama na povećanju usvajanja i implementacije ovih standarda kroz obuku, tehničku podršku i saradnju. Cilj je postizanje veće harmonizacije među zemljama članicama, povećanje ukupne efikasnosti i uticaja standarda na trgovinu i osiguranje kvaliteta unutar islamskog svijeta.

BM: Da li implementacija SMIIC standarda u ovom trenutku znači da je dovoljno da se halal proizvodi distribuiraju bez dodatnih certifikata?

ÖVÜT: Sama implementacija OIC/SMIIC standarda ne znači nužno da se halal proizvodi mogu distribuirati bez dodatnih certifikata. Iako OIC/SMIIC standardi imaju za cilj harmonizaciju i pojednostavljenje halal certifikata u zemljama članicama, realnost je da se prihvatanje i primjena ovih standarda može razlikovati od zemlje do zemlje, osim ako nemaju posebne propise. OIC/SMIIC standardi su rezultat zajedničkog rada svih njegovih članica i razvijaju se konsenzusom svih članica.

SMIIC razvija sve potrebne standarde sa ciljem eliminiranja tehničkih barijera u trgovini, kaže Övüt

Neke zemlje, poput Turske, UAE, Tunisa, Pakistana itd, već su počele provoditi aktivnosti akreditacije prema OIC/SMIIC 2 i OIC/SMIIC 35 standardima. Tijela za halal certifikaciju iz mnogih zemalja već dugi niz godina koriste OIC/SMIIC standarde za certifikaciju. Očekuje se da će se ovaj trend povećati u narednom periodu, prvenstveno zbog činjenice da je SMIIC jedini nadležni organ u tom pogledu.

Kroz svoje inicijative, uključujući osiguranje standarda i obuku o ovim standardima, SMIIC podržava nacionalna tijela za standardizaciju i halal certifikatore širom svijeta u usvajanju i implementaciji jedinstvenih standarda.

Za zemlje, akreditacija i međusobno priznavanje je važan pokazatelj u uklanjanju trgovinskih barijera, ali, hvala Bogu, sa nedavnim razvojem, osnivanjem Islamskog foruma za halal akreditaciona tijela (IFHAB), dio koji nedostaje je završen i sretni smo što svjedočimo kako se okolnosti odvijaju u korist ujednačavanja OIC/SMIIC standarda. Dakle, možemo reći na tehničkom nivou, stvari su finalizirane na našoj strani i imamo strukturu kao u međunarodnoj praksi, ali izazov da u potpunosti prihvatimo ovaj sistem će naravno biti oblikovan prema ponašanju naših članica.

BM: Šta regulatorna tijela za certifikaciju u pojedinim zemljama trebaju učiniti da bi prihvatila i implementirala ove standarde?

ÖVÜT: Regulatorna tijela za certifikaciju mogu efikasno usvojiti i implementirati OIC/SMIIC standarde, usklađujući tako svoju nacionalnu praksu sa međunarodnim mjerilima koje je postavio OIC/SMIIC i poboljšavajući kvalitet i sigurnost proizvoda i usluga u okviru svojih nadležnosti. Kao što je navedeno u prethodnom primjeru, Turska je prihvatila ovaj pristup.

Dobra saradnja sa Institutom za standardizaciju BiH

BM: Kakva je saradnja SMIIC i Agencije za certificiranje halal kvaliteta u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu činjenicu da Bosna i Hercegovina nije članica OIC-a?

ÖVÜT: Bosna i Hercegovina, kao reprezentativni posmatrač OIC-a, postala je posmatrač u SMIIC 2014. godine, a predstavlja je Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine. Od tada aktivno učestvuje u radu tehničkog komiteta, doprinoseći procesu razvoja standarda. Dodatno, Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine je održao više od šest obuka iz oblasti mjeriteljstva, što je doprinijelo unapređenju infrastrukture kvaliteta drugih zemalja članica.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here