FBiH: Za 481 korisnika izdvojeno skoro 26 miliona maraka poticaja

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u proračunu Federacije BiH za 2024. godinu osiguralo je sredstva u ukupnom iznosu od 25.893.253 KM za sedam projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i obrta u Federaciji BiH.

11

Riječ je o projektima ”Poticaj novoosnovanim subjektima malog gospodarstva”, ”Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti”, ”Poticaj za organiziranje sajmova gospodarstva”, ”Unaprjeđenje institucijske poduzetničke infrastrukture”, ”Jačanje konkurentnosti MSP”, ”Izgradnja poduzetničkih zona” te projekt koji se provodi prvi put ”Podrška MSP u IT sektoru”.

Najznačajniji ovogodišnji projekt je ”Jačanje konkurentnosti MSP”, za koji je osigurano skoro 16,4 miliona KM, a odnosi se na podršku za 193 gospodarstvenika. Sredstva su namijenjena za jačanje konkurentnosti i poticanje rasta inovativnih i izvozu usmjerenih malih i srednjih poduzeća, kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, uvođenje standarda kvalitete i poboljšanje energetske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji.

Prvi put ove godine provodi se projekt ”Podrška MSP u IT sektoru” za koji je osigurano 1.169.709 KM. Sredstva su namijenjena za jačanje konkurentnosti i poticanje rasta malih i srednjih poduzeća u IT sektoru, kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, te promociju i stimulaciju ulaganja u istraživanje i razvoj.

Cilj finansijskih poticaja za ove projekte je i podrška organizaciji najznačajnijih sajmova gospodarstva u Federaciji BiH koji promoviraju i potiču razvoj poduzetništva i obrta, te pružanje razvojno-istraživačkih i tehničko-tehnoloških usluga, zatim pružanje znanja o digitalnim trendovima i vođenje u pripremi za digitalnu transformaciju poduzetnika. Također, podrška je usmjerena na privlačenje investicija, umrežavanje i širenje tržišta, te razvoj poduzetničkih potpornih institucija, podizanje konkurentske sposobnosti poduzetnika, kao i sufinansiranje odobrenih EU projekata koji podržavaju razvoj poduzetništva.

Sredstva će također biti usmjerena na izgradnju nove i unapređenje postojeće infrastrukture, te unaprjeđenje usluga u poduzeničkim zonama, kao preduslova za ekonomski rast i zapošljavanje na lokalnoj razini u FBiH. Sufinansirat će se troškovi nabavke opreme potrebne za proširenje i modernizaciju poslova, te unaprjeđenje obrtništva i povećanje kvalitete proizvoda i rasta zaposlenosti. Cilj je i povećanje broja novoosnovanih subjekata malog gospodarstva.

Podršku Federalnom ministarstvu u provođenju ovih programa pruža UNDP, i to kroz program ”Prevođenje okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja, kao temelj za održivi i inkluzivan rast u BiH”, zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu s UNICEF-om i UN Women, kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini u implementaciji Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u sljedeća dva dana, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, organizirat će potpisivanje ugovora o dodjeli poticajnih finansijskih sredstava za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH sa 481 korisnikom, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here