KS: Tri projekta filmske produkcije dobili skoro 800 hiljada KM bespovratno

U junu mjesecu, objavljen je Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2024. godinu

12

Poticaji iz ovog poziva se dodjeljuju za ulaganja u proizvodnju filmskog djela u Kantonu Sarajevo, u cilju poticanja filmskog stvaralaštva i distribucije istog, stvaranja povoljnih uslova za razvoj struke i projekata iz područja filmske djelatnosti, kao i promocije kulturnih proizvodnih i uslužnih potencijala Kantona Sarajevo kao produkcijske lokacije.

Ovi poticaji se dodjeljuju kao bespovratna sredstva u iznosu do 30 posto prihvatljivih i opravdanih troškova utrošenih za proizvodnju audiovizualnog djela na teritoriji Kantona Sarajevo nastali u toku tekuće fiskalne godine, u skladu sa izvještajem ovlaštene revizorske kuće.

Nakon sprovedene procedure, jučer je donesena Odluka o izboru korisnika sredstava za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2024. godinu.

Radi se o tri subjekta iz predmetne branše a koja su izabrana prema projektima za realizaciju serija/filmova.

Kompanija Tim system d.o.o. dobila je 45 hiljada KM, Udruženju “Centar za savremenu umjetnost” dodijeljeno je 590 hiljada KM a Udruženju “Realstage” je dodjeljeno 129 hiljada KM.

Sredstva će se isplatiti sa pozicije Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo unutar transfera “Projekti podrške kinematografiji” a prema slijedećem projektnom kodu:

Izvor: Akta.ba registar

Sa svim izabranim korisnicima uskoro će biti potpisani ugovori o dodjeli poticaja.

Podsjećamo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo je najavilo da će u 2024. godini uložiti 2,5 miliona KM u kinematografiju.

To je rekordni iznos izdvojen za ovu namjenu, poručili su iz ovog ministarstva.

IZVORAkta.ba
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here