Sarajevski kanton potpisao sporazum o formiranju fonda za EU projekte vrijedan 3 miliona KM

Ministar finansija KS dr. Afan Kalamujić i direktor SERDA dr. Ševkija Okerić potpisali su jučer tri jako važna sporazuma.

13

Riječ je o Sporazumima o podršci radu i postojećim programima SERDA-e, zatim o podršci za apliciranje za EU Horizon program za mlade istraživače u iznosu od cca. 200.000 KM, te Sporazumu o formiranju fonda za EU projekte u iznosu od cca. 3 miliona KM koji će se koristiti za učešće, pripremu i apliciranje na EU projekte u ime Ministarstava i ustanova Kantona Sarajevo.

Ministar Kalamujić je nakon preuzimanja svoga mandata kontinuirano iznalazio načine i obavljao partnerske razgovore kako bi implementirao važan strateški cilj za Kanton Sarajevo, a to je osiguranje dodatnih finansijskih sredstava kroz različite dostupne projekte za finansiranje aktivnosti od značaja za cjelokupnu društvenu zajednicu.

Potpisivanjem sporazuma ministar je naglasio važnost smanjenja opterećenja na budžetska sredstva te istakao da su programi obuhvaćeni ovim sporazumima jedan od načina kako da se to i ostvari.

“Prvi program predstavlja kontinuitet podrške Ministarstva finansija KS radu SERDA-e na postojećim projektima koji se tiču prekogranične saradnje, dunavske inicijative i niza drugih programa, kako bi osigurali da ovi programi na bilo koji način ne budu ometeni u realizaciji. Druga dva programa su novost u BiH čime i ovaj put naš kanton potvrđuje svoju lidersku ulogu. Na ovaj način, po prvi put, mi ćemo biti nosioci projekta što mi je jako drago. Treći program podrazumijeva formiranje fonda koji će se koristiti u ime Vlade KS i institucija koje budu imale dobre projekte, a kako bi smanjili zavisnost od budžetskog novca”, rekao je ministar Kalamujić.

Direktor Okerić istakao je da je Kanton Sarajevo ovim potezom uspostavio sistem podrške projektima koji se finansiraju iz evropskih programa, u čemu SERDA, kako je rekao, ima dvadesetogodišnje iskustvo.

“Kroz različite aktivnosti dostigli smo jedan profesionalni nivo gdje možemo aplicirati sa novim projektima i koristiti fondove Evropske unije. Ovo što smo danas potpisali nam je nedostajalo, jedan revolving fond koji će se puniti i biti operativan, efikasan i iz kojeg ćemo u svakom trenutku moći da odgovorimo na javne pozive iz Evropske unije. Ministarstvo finansija KS je prepoznalo potrebu da se podnese što više projekata i da se na taj način utiče na podizanje nivoa svijesti o evropskim integracijama, da se podigne nivo znanja i stručnosti u pisanju projekata i da se iskoriste sve mogućnosti koje daje Evropska unija”, rekao je direktor SERDA-e.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here