Poljoprivredno-prehrambeni sektor bilježi povećanje obima razmjene za 8,4 posto

Ukupan obim razmjene iznosi 2,9 milijardi KM i to je povećanje za 8,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

7

Bosna i Hercegovina je u periodu januar- juni 2024. godine ostvarila ukupan obim razmjene od 22,5 milijardi KM, što je manje za 1,33 posto, u odnosu na isti period 2023. godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

Od ukupnog obima, vrijednost izvoza iznosi 8,2 milijardi KM i manji je za 8,18 posto, dok je uvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosio 14,30 milijardi KM i veći je za 3,07 posto u odnosu na isti period 2023. godine.

POLJOPRIVREDNO-PREHAMBENI SEKTOR

Kada je riječ o poljoprivredno-prehrambenom sektoru on je u prvih šest mjeseci 2024. godine ostvario izvoz u vrijednosti od 550,1 miliona KM i uvoz vrijedan 2,4 milijadri KM.

Ukupan obim razmjene iznosi 2,9 milijardi KM i to je povećanje za 8,4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Do povećanja obima razmjene došlo je usljed povećanja i izvoza i uvoza. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci 2024. iznosi 23 posto.

anaIZA

Podsjećamo, nedavno je Vijeće ministara BiH usvojilo Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine sa svijetom za 2023. godinu.

Prema analizi, ukupan obim trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u stalnom je porastu, ali izvoz u posljednje dvije godine stagnira na razini od milijardu KM, dok uvoz raste i dostigao je vrijednost od 4,5 milijarde KM u 2023. godini.

Deficit od 3,5 milijarde KM i pokrivenost uvoza izvozom od 23 posto ukazuje na visoku osjetljivost BiH na nagle promjene i poremećaje u trgovini hranom. Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi čine solidnih šest posto u ukupnom izvozu iz BiH na inostrano tržište, dok je na strani uvoza taj udio veći i iznosi oko 16 posto.

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi čine solidnih šest posto u ukupnom izvozu iz BiH na inostrano tržište, dok je na strani uvoza taj dio veći i iznosi oko 16 posto, istaknuto je ranije u analizi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here