Građani RS više neće trebati uvjerenja o prebivalištu kod notara

Projekat je ključan za postizanje lakših administrativnih procedura, brže i efikasnije podrške za građane, a konkretno znači da građani za ostvarivanje različitih pravnih usluga kod notara neće morati prilagati uvjerenja o prebivalištu, što je do sada bila obaveza i praksa, već će notari elektronskim putem pristupiti evidenciji prebivališta i boravišta građana i na jednostavan način provjeriti podatke iz evidencije.

9

Građani Republike Srpske više neće morati donositi uvjerenja o prebivalištu kod notara. Potpisan je sporazum o elektronskoj razmjeni podataka između notarskih kancelarija i javnih evidencija MUP-a, što će olakšati administrativne procedure i ubrzati pravne usluge.

Notari će putem elektronskog sistema moći pristupiti podacima o prebivalištu građana, čime se smanjuje potreba za dodatnim papirologijom. Ovaj korak je dio šireg nastojanja da se poveća efikasnost notarskih usluga i olakša život građanima.

Također, Notarska komora je potpisala sporazum sa Poreskom upravom RS, omogućavajući elektronski uvid u poreske obaveze, što će dodatno pojednostaviti procedure vezane za promet nepokretnosti. Očekuje se da će sistem početi s radom 1. avgusta.

Dalji planovi uključuju povezivanje notara sa matičnim knjigama i registrima poslovnih subjekata, čime će se dodatno olakšati pravni poslovi i smanjiti potreba za obilaskom više institucija radi prikupljanja dokumentacije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here