Izvoz električne energije u prvom polugodištu manji za 59 posto

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu 2024. iznosio je 4,1 TWh, što je za četiri posto manje nego prethodne godine.

10

 

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom periodu prethodne godine – izjavio je predsjednik Regionalne CIGRE i počasni član Međunarodne CIGRE Edhem Bičakčić.

Na osnovu analize podataka Nezavisnog operatora sistema u BiH i Agencije za statistiku BiH, Bičakčić je dodao da je finansijski efekat tog izvoza električne energije iznosio 276 miliona KM, što je manje za 59 posto u odnosu na isti period 2023. godine.

Fizički obim neto izvoza u prvom polugodištu ove godine je iznosio 1,3 TWh, što predstavlja smanjenje od 45 posto, dok finansijski gledano neto izvoz je bio 204 milion KM i manji je za 61 posto.

Razlog manjih finansijskih efekata izvoza je u smanjenim količinama izvoza i povećanim količinama uvoza za 49 posto, ali i nižoj cijeni električne energije na berzama u odnosu na prošlu godinu u istom periodu.

Bazne cijene električne energije u julu ove godine na berzama su se kretale oko 150 EUR/MWh, a u večernjim satima i do 500 EUR/MWh.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here