Prošle godine pad prodaje stambenih nekretnina u EU

Lani je broj transakcija prodaje stambenih nekretnina pao u 13 od 16 članica EU za koje je evropski statistički ured Eurostat imao podatke.

11

U međugodišnjoj usporedbi najveći pad bilježi Luksemburg, a najveći rast Cipar. Jedan od najvećih padova doživjela je i Slovenija, gdje se broj transakcija smanjio za petinu.

Prošla je godina bila druga godina zaredom u kojoj je u većini članica EU zabilježen pad broja transakcija prodaje stambenih nekretnina. U 2022. pad je zabilježen u 10 država članica, prenosi SEEbiz.

Prema podacima Eurostata, lani je najveći međugodišnji pad broja takvih transakcija bio u Luksemburgu, i to za 43,3 posto. Slijede Austrija (-26,4 posto), Mađarska i Finska (po -24,5 posto) te Francuska (-21,5 posto).

Odmah iza Francuske smjestila se Slovenija, u kojoj se lani broj transakcija prodaje stambenih nekretnina smanjio za 20 posto.

S druge strane, najveći porast broja transakcija zabilježen je na Cipru, rast je iznosio 31%. Rast je također zabilježen u Poljskoj (+3,9 posto) i Irskoj (+0,6 posto).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here