IDDEEA dobila podršku SAD, Njemačke, Austrije, Švicarske i Švedske za e-potpis

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine dobila je snažnu podršku od strane ambasadora nekoliko zemalja i međunarodnih privrednih komora koje djeluju u BiH za uspješno uvođenje kvalifikovanog elektronskog potpisa.

16

U zajedničkom otvorenom pismu podrške, ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Austrije, Švicarske i Švedske, zajedno s međunarodnim ekonomskim predstavnicima, uputili su podršku Vijeću ministara Bosne i Hercegovine za napore u digitalnoj transformaciji države.

Ambasadori i ekonomski predstavnici su u svom pismu naglasili da je digitalna transformacija ključna komponenta modernizacije i napretka svake države, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Posebno su naglasili važnost usklađivanja postojećih zakona vezanih za elektronski potpis s regulativama Evropske unije.

Posebno podržavaju inicijativu Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine za uvođenje kvalifikovanog elektronskog potpisa za fizička lica. Ambasadori su naglasili važnost omogućavanja široke upotrebe elektronskog potpisa za građane kao preduslova za uvođenje raznih digitalnih servisa.U svom zajedničkom pismu, pozvali su sve nadležne institucije, uključujući Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, da preduzmu sve potrebne korake kako bi se ovaj proces olakšao i ubrzao.

“Potrebno je pružiti podršku i finansijske resurse Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH kako bi mogli distribuirati kvalifikovani elektronski potpis građanima besplatno i efikasno”, ističe se u otvorenom pismu podrške.

U zaključku, ambasade i njihove privredne komore u Bosni i Hercegovini izrazile su spremnost za pružanje potpune podrške i saradnje s ciljem unapređenja digitalne transformacije u Bosni i Hercegovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here