Ekonomski fakultet u Sarajevu pokreće projekt energetske efikasnosti

Zelena tranzicija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

18

Simboličnom ceremonijom obilježeno je potpisivanje ugovora sa izvođačem radova za implementaciju mjera energetske efikasnosti, čime se nastavlja niz aktivnosti poduzetih pri implementaciji zelenih praksi na Ekonomskom fakultetu. Ovaj projekt, podržan sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, značajno će unaprijediti energetsku održivost Fakulteta.

Implementacija zelenih praksi na Ekonomskom fakultetu predstavlja značajan korak ka energetskoj održivosti, donoseći brojne benefite, uključujući efikasniju upotrebu energije te smanjenje troškova energije što vodi smanjenju emisije stakleničkih gasova, čime se Fakultet pozicionira kao lider u borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti okoliša. Ekonomski fakultet UNSA je jedina visokoobrazovna institucija u BiH koja je u svojoj misiji i ključnim vrijednostima integrisala UN-ove Ciljeve održivog razvoja.​

“Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu potpisivanjem ovog ugovora nastavlja svoj put ka ostvarivanju strategije održivog razvoja, koja se već duži niz godina, odvija u 3 segmenta. U oblasti edukacije ovaj proces je započeo 2018. godine uvođenjem postdiplomskog studija „Javni sektor i okoliš“ i nastavlja se usklađivanjem naših programa sa temama iz ove oblasti na svim nivoima obrazovanja, te uvođenje novog postdiplomskog studija sa stranim partnerima „Održivo poslovanje“. Drugi segment je oblast naučno istraživačkog rada, koji se vezuju za uključivanje inovacija u oblasti cirkularne ekonomije, te projekte energetske tranzicije i druge projekte iz oblasti zelene ekonomije, nastojimo već šest godina da probudmo svijest o važnosti ovih tema i da damo prijedloge, potencijalna riješenja ekonomskih problema iz u ovoj oblasti. Treći segment, za koji je vezano i potpisivanje ovog ugovora je korištenje naših resursa u duhu održivog razvoja, ali i provođenje svih naših procesa i aktivnostina u skladu sa pricipima održivosti. Ujedno nam je cilj da svi uposlenici i studenti se ponašaju u duhu održivosti i da tu praksu prenose dalje u svoja okruženja. Kroz ovaj projekt, podržan sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, unaprijedit ćemo uslove rada za preko 3.000 naših studenata i zaposlenika, ali i očuvati našu arhitektonsku i kulturnu baštinu i uvesti svjetska mjerila energetske održivosti. Zahvaljujem se svima koji su podržali ovu inicijativu, vjerujem da će naš Fakultet služiti kao primjer dobre prakse i biti prvi lider i kada je riječ o primjeni održivog razvoja u visokom školstvu, u BiH i šire.“, istakla je prof. dr. Meliha Bašić, dekanica.

Inicijator i voditelj projekta je profesorica na Ekonomskom fakultetu dr. Jasmina Mangafić. „Izuzetno sam ponosna na korake koje preduzimamo ka energetskoj održivosti na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Ovaj projekt je samo početak naših napora ka uvođenju održivog poslovanja u obrazovni sistem. Planiramo dodatne aktivnosti, uključujući mjere za smanjenje vodnog otiska, programe za smanjenje otpada i recikliranja, te inicijative za pametnu mobilnost. Zahvaljujući sistemu upravljanja energijom koji nam je donirala kompanija ‘Luminous Energy Solutions’, moći ćemo optimizirati naše operacije i postati lideri u upravljanju energijom. Naša posvećenost održivom razvoju doprinosi zelenijoj i održivoj budućnosti za cijelu zajednicu. Zahvaljujem se svim partnerima i saradnicima koji su doprinijeli ovom projektu”, izjavila je prof. dr. Jasmina Mangafić​.

„Konkretne promjene u procesu energetske tranzicije ne mogu biti realizovane bez adekvatne edukacije i svijesti o potrebi za tranzicijom. U tom kontekstu, Ekonomski fakultet je jedan od prvih u našoj zemlji koji realizuje brojne aktivnosti s ciljem educiranja mladih. Neki od najznačajnijih su  međunarodne škole iz cirkularne ekonomije i zelene tranzicije, te Sarajevo Innovation Summit (SIS) kao najznačajnija konferencija o inovacijama u regionu. Posebno smo ponosni na nedavno osnovan Centar za zelenu ekonomiju i održivu energetsku tranziciju pri Fakultetu“, te veliki broj projekata koje implementiramo u ovoj oblasti,  izjavila je prof. dr. Amila Pilav-Velić, prodekanica za naučnoistraživački rad i projekte, i idejni tvorac Sarajevo Innovation Summit-a.

Zahvaljujući značajnoj podršci Vlade Kantona Sarajevo i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, koji su se udružili u finansiranju radova restauracije fasade, ostvarena je saradnja koja će omogućiti ne samo poboljšanje uslova rada i boravka na fakultetu, već i očuvanje značajnih kulturno-historijskih objekata u centru grada.

Potpisivanju ovog ugovora pristupili su prof. dr. Meliha Bašić, dekanica Fakulteta i Mustafa Duraković, direktor kompanije “Unigradnja”. Na simboličnoj ceremoniji svoje učešće su uzeli i guvernerka Centralna banka BiH prof. dr. Jasmina Selimovićnačelnik Općina Stari Grad Sarajevo Irfan Čengićpomoćnik ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Nihad Šetaprodekanica za naučno-istraživački rad i projekte EFSA prof. dr. Amila Pilav-Velić i voditeljica prof. dr. Jasmina Mangafić.

Ovaj projekt predstavlja put ka održivijoj budućnosti, ne samo za Ekonomski fakultet, već i za cijelu zajednicu. Ulaganjem u zelenu tranziciju, Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu predvodi put ka zelenijoj i održivijoj Bosni i Hercegovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here