EU fondovi podržavaju razvoj poljoprivrede i turizma u Novom Travniku

Projekt EU4AGRI pokazuje važnost potpore Evropske unije i lokalnih vlasti u poticanju razvoja poljoprivrede i ruralnog turizma u Novom Travniku, pružajući konkretne koristi za lokalne poljoprivrednike i zajednicu u cjelini. Projekat se provodi i uz sufinansiranje Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Češke razvojne agencije (CzDA)

20
Projekat EU4AGRI je 16. septembra 2022. godine objavio Javni poziv za mjeru potpore investicijama u diverzifikaciju ekonomskih i socijalnih aktivnosti u ruralnim područjima. Vrijednost projekta EU4AGRI iznosi 20 miliona eura, a finansira se primarno sredstvima Evropske unije.

Sredstva iz ovih fondova su povukla tri poljoprivrednika iz Novog Travnika: Mišo Skopljaković, Igor Božić i Gabrijela Mlakić.

Gabrijela i Dominko Mlakić planiraju stvoriti poljoprivredno-turističku oazu samo nekoliko minuta vožnje od centra Novog Travnika. Dominko nam objašnjava koliko će im značiti podrška sredstava Evropske unije i proračunskih sredstava Općine Novi Travnik.

“Projekt EU4AGRI omogućit će nam dobivanje bespovratnih sredstava u iznosu većem od 90% ukupne vrijednosti, što od Evropske unije, što od Općine.  Zahvaljujući tome, mi ćemo imati dvije api komore,  dvije mašine za obradu pčelinjih proizvoda, uradit ćemo uređenje prostora, pčelarski paviljon te kreirati web stranicu. Sve što uradimo, imat će i edukativni karakter za djecu i mlade, ali i za starije, što će značajno doprinijeti razvoju poljoprivrede i turizma u Novom Travniku“, govori nam Dominko.

Igor Božić, pčelar, iskoristit će sredstva za razvoj pčelinjaka i nabavu kontejner s pripadajućim košnicama za seobu pčela. Ukupna vrijednost njegovog projekta iznosi oko 18.000 KM.

“Ovo je značajan korak za razvoj našeg posla. Pomoć EU je vrlo izdašna. Zahvalan sam i Općini Novi Travnik što je preuzela troškove PDV-a. Iako su klimatske promjene izazov, ne samo za nas u BiH, nego za cijeli svijet,  vjerujem kako ima potencijala za pčelarstvo u Novom Travniku.”

Mišo Skopljaković iskoristit će sredstva za nabavku mašine koja služi peletiranju stočne hrane. “Ova pomoć Evropske unije i Općine izuzetno je važna. Vrijednost nabave je 25.000 KM, stoga je svaka pomoć dobrodošla.”

Prema riječima poljoprivrednika, Općina Novi Travnik pokazala se kao sjajan partner u projektu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here