Festival Vinske ceste Hercegovine sa više od dvadeset izlagača iz regije

S ciljem promocije bogate vinske kulture i turističke ponude Hercegovine, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala je Festival Vinske ceste Hercegovine u Mostaru.

32

10Na Festivalu je sudjelovalo  više od dvadeset izlagača, uključujući hotele, turoperatere, restorane i vinarije iz Mostara, Čapljine, Čitluka, Ljubuškog, Trebinja i Stoca.

“Projekt Vinska cesta Hercegovine je izuzetno značajan za turističku ponudu i bh. gospodarstvo. Ovaj  Festival  predstavlja izuzetnu priliku za promociju našeg bogatog vinskog nasljeđa i cjelokupne turističke ponude. Komora će i dalje nastaviti provoditi edukativne, promotivne  i sve ostale aktivnosti koje će doprinijeti, kroz ovaj projekt, afirmaciji Hercegovine kao prestižne vinske destinacije,” rekao  je predsjednik VTK/STK BH dr. sc. Vjekoslav Vuković.

Na Festivalu su održane radionice o autohtonim sortama vina i povezivanju vina i umjetnosti te panel o trendovima u vinskom turizmu.

„Ovaj projekt ujedinjuje Hercegovinu kao regiju i radimo na tome da organiziramo što više manifestacija koje će promovirati turizam. Ulazak Vinske ceste u Iter vitis i proglašenje Mostara evropskim gradom vina su mnogo pomogli,  jer je ova vinska cesta u regionu najaktivnija u zadnje vrijeme i sigurno je da ćemo imati sve veći broj turistički posjeta,“  istakao je predsjednik Vijeća Vinske ceste Hercegovine Radovan Vukoje.

Ulaz i edukacijski sadržaj su bili besplatni, a vina i hrana su se mogli degustirati po promotivnim cijenama.  Festival je organiziran uz podršku Vlade Hercegovačko–neretvanskog kantona, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko – neretvanskog kantona, Turističke zajednice Hercegovačko–neretvanskog kantona, Turističke zajednice grada Mostara, Grada Mostara i USAID Turizam. Festival su podržale i kompanije HT Eronet, MediaWin, Anetika, Mercedes Benz – Auto Lijanović, Croatia osiguranje, Sarajevski kiseljak te Radio Arena i Bljesak.info.

Vinska cesta Hercegovine je kulturna ruta koja obuhvata višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine. Proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka, Vinarije su najvidljiviji dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno nasljeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva. Vinskom cestom Hercegovine rukovodi Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s gradovima/općinama Ljubuški, Čitluk, Mostar, Čapljina, Stolac i Trebinje uz podršku USAID projekta za razvoj održivog turizma Bosne i Hercegovine (Turizam). Više informacija o projektu je na https://hwr.ba/bs/.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here