Brčko: Izdate smjernice za poslodavce zbog visokih temperatura

Inspekcija rada će povećanom pažnjom pratiti ponašanje poslodavaca, obavljat će razgovore sa poslodavcima i radnicima.

5

Zbog najavljenih visokih temperatura u narednom periodu na području sjeveroistočne Bosne i Hercegovine Inspektorat Brčko Distrikta BiH izdao je krajem protekle sedmice Uputstvo poslodavcima za rad na otvorenom.

Preporučeno je da prilagode radno vrijeme zaposlenih u vremenskom periodu od 11 do 16 sati, u skladu sa vremenskim prilikama, jer se rad na temperaturama koje prelaze 36 stepeni smatra radom u nepovoljnim uslovima.

“S obzirom da je ljetni period vrijeme građevinskih radova kao i radova u poljoprivredi, potrebno je da poslodavci obezbijede odgovarajući prostor za odmor i osiguraju sve neophodne uslove za bezbjedan rad zaposlenika kako bi se izbjegli potencijalni rizici po zdravlje radnika”, rekao je novinarima Samir Đuvić, v.d. glavnog inspektora u Inspektoratu.

Prema njegovim riječima, poslodavci bi trebalo da organizuju rad na način da se izbjegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vrijeme visokih temperatura u navedenom vremenskom periodu, tako što bi se napravila dnevna preraspodjela radnog vremena.

“Ukoliko poslodavci ne budu primjenjivali preventivne mjere može doći do ozbiljnih rizika po zdravlje radnika kao što je dehidracija, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, pojave zamora i toplotnih grčeva”, dodao je Đuvić.

Inspekcija rada će povećanom pažnjom pratiti ponašanje poslodavaca, obavljat će razgovore sa poslodavcima i radnicima te će u slučaju nepridržavanja sigurnosnih mjera prema neodgovornim poslodavcima bit će pokrenute radnje i postupci iz domena rada i radnih odnosa kao i iz domena bezbjednosti i zaštite zdravlja radnika.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here