Od 1. jula s TAG uređajem Autocesta FBiH možete prolaziti hrvatskim autoputevima

Svi korisnici ACC TAG uređaja moći će od 1. jula ove godine koristiti svoj TAG uređaj i za prolaze kroz mrežu Hrvatskih autocesta uz prethodnu registraciju uređaja na nekoj od naplatnih postaja. Također, i za vozače iz Hrvatske vrijedi isto u Federaciji BiH, ali će morati imati uplaćena sredstva na ACC TAG uređaju.

56
Vršitelj dužnosti izvršnog direktora za upravljanje i održavanje JP Autoceste Federacije BiH Mirko Rogić izjavio je u srijedu kako je ovaj proces pokrenut 23. jula prošle godine, da je bilo puno posla i da je trebalo puno strpljenja jer, kako navodi, sama priča je jako komplicirana.

Pored toga, Hrvatske autoceste nalaze se u jednom jako izazovnom razdoblju jer uvode novi naplatni sustav cestarine koji je kompliciran, ali su nam i pored toga izašli u susret, kazao je Rogić.

Navodi kako ovdje priča ne završava, nego da već u utorak nastavljaju raditi i na unaprjeđenju ovog sustava.

“Želimo našim korisnicima osigurati što brže, lakše i sigurnije putovanje”, kaže Rogić.

Istaknuo je i da su pokrenuli priču s Putevima Republike Srbije, potpisali Memorandum o zajedničkoj suradnji te razmijenili određene dokumente.

Pojasnio je kako je naš sustav naplate najmlađi i najbolji u regiji, tako da podržava sve ove izmjene sustava u Hrvatskoj.

“Radimo na tome da se što više približimo tom novom hrvatskom sustavu. Mi nismo u mogućnosti naplaćivati cestarinu na području Hrvatskih autocesta i obratno, tako da ćete kada dođete na naplatno mjesto prvi put formatirati uređaj i stvorit će se na tom TAG uređaju dva računa te će svatko plaćati svom operateru. Zakoni su kruti tako da je ovo prvi korak i trenutno jedini mogući”, pojasnio je Rogić.

Naveo je i podatak kako 95 posto prihoda dolazi od naplate cestarina, a to iznosi 57 miliona KM godišnje.

Što se tiče plaćanja Džolo je naglasio kako će se ono vezati za bankovnu karticu uz ACC TAGG uređaj te da će prilikom svakog prolaska skidati sredstva s računa.

“To će važiti za naše korisnike na mreži Hrvatskih autocesta, a što se tiče Autocesta Federacije BiH ostat će pre paid sustav”, kazao je Džolo.

Iz Autocesta FBiH naglasili su kako je aktivacija partnerskih TAG uređaja Hrvatskih autocesta moguća na svim naplatnim mjestima JP Autoceste FBiH, te da su za aktivaciju usluge u FBiH vlasnici TAG uređaja drugog upravitelja dužni dostaviti sljedeću dokumentaciju na bilo koje naplatno mjesto: za fizičke osobe popunjenu i potpisanu pristupnicu, presliku potvrde o registraciji i TAG uređaj, a za pravne osobe potrebna je popunjena i ovjerena pristupnica, preslika potvrde o registraciji, preslika ID broja i TAG uređaj.

TAG uređaji drugog upravitelja će se programirati na iste registracijske oznake na koje su inicijalno programirani prilikom kupnje uređaja.

Korištenjem TAG uređaja u sistemu JP Autocesta FBiH neće se trošiti sredstva koja imate u pretplati kod drugog upravitelja, istaknuli su iz Autocesta FBiH.

Kako i gdje izvršiti registraciju:
ACC TAG uređaje možete registrirati u sljedećim prodajnim uredima Hrvatskih autocesta:
• Lučko, Ured prodaje pretplate
• Zagreb, Širolina 4, prizemlje
• A3 N.P. Bregana
• A3 N.P. Zagreb Istok
• A3 N.P. Slavonski Brod – Zapad
• A3 N.P. Lipovac
• A5 N.P. Osijek
• A4 N.P. Varaždin
• A1 N.P. Ogulin
• A1 N.P. Zadar Istok
• A1 N.P. Dugopolje
• A6 N.P. Rijeka

Potrebna dokumentacija:
• Osobna iskaznica – fizičke osoba
• Podaci o poduzeću (ID, PDV) – pravne osobe/obrtnici
• Potvrda o registraciji automobila i
• ACC TAG uređaj

Ugovaranje usluge:

Potrebno je povezati svoju platnu karticu, a koju Hrvatske autoceste prihvaćaju, za svoj ACC TAG-a kako biste mogli koristiti uslugu plaćanja cestarine Hrvatskih autocesta.
Korisnik će imati dva korisnička računa i jedan uređaj, pri čemu će se vršiti automatsko naplaćivanje

Napomena:
*uređaj ACC TAG nije kompatibilan na mreži autocesta Bina-Istra i autocesta Zagreb-Macelj u Republici Hrvatskoj

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here