Najbrži rast cijene radnog sata u Evropi zabilježen u zemljama regiona

Plate u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji porasle najbrže, Slovenija zabilježila najsporiji rast

7

Plate u regionu u prva tri mjeseca ove godine najbrže su rasle u Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, dok je najsporiji rast plata imala Slovenija.

U procentima, plate u Sjevernoj Makedoniji u prva tri mjeseca u odnosu na isti period prošle godine porasle su za 16,3 odsto, u Srbiji za 14,9 odsto, u Hrvatskoj 14,5 odsto, u Bosni i Hercegovini 9,2 odsto, dok je u Sloveniji taj rast iznosio 4,6 odsto.

Plate u Adria regionu u prva tri mjeseca 2024.

Međutim, i hrvatske i slovenačke plate i dalje bježe srpskim. U Hrvatskoj je prosječna plata za oko 500 eura viša od prosječne srpske, a prosječna slovenačka plata je i do 650 eura viša.

Cijena radnog sata u Evropi najbrže rasla u zemljama regiona

Podaci Eurostata pokazali su da je cijena radnog sata u Evropi u prva tri mjeseca ove godine najbrže rasla upravo u regionu.

Cijena radnog sata u prvom kvartalu ove u odnosu na isti kvartal prošle najviše je porasla u Rumuniji, zatim u Bugarskoj, Hrvatskoj, a na početku liste su i Mađarska i Srbija.

Na Eurostatu nemaju podaci za Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

U procentima, rad u Rumuniji je u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prošle bio plaćeniji za 16,4 odsto, u Bugarskoj 15,8 odsto, Hrvatskoj 15,2 odsto, Mađarskoj 13,7 odsto, a u Srbiji 13,5 odsto.

Rast cijene radnog sata u Evropi u prvom kvartalu 2024. u odnosu na isti kvartal 2023.

Vrijednost rada po satu najsporije je rasla u Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Italiji i Finskoj. Prosječan rast cijene rada po satu u eurozoni iznosio je 5,1 odsto, a u Evropskoj uniji 5,5 odsto.

Ukoliko se podaci o rastu cijene radnog sata u Srbiji uporede sa ranijim godinama, primjećuje se da je ove godine rast cijene blago usporen.

U prvom kvartalu 2023. godine u odnosu na isti kvartal 2022. rast cijene rada po satu iznosio je 14 odsto, dok je u prvom kvartalu 2022. u odnosu na isti period 2021. rast iznosio 13,8 odsto.

Srbija po cijeni radnog sata još daleko od evropskog prosjeka

U Srbiji je prošle godine rad po satu bio plaćeniji nego u Bugarskoj, sličan kao u Rumuniji, ali i dalje čak tri puta niži od evropskog prosjeka.

Podaci Eurostata o radnom satu sa početka ove godine ukazuju da bi Srbija u 2024. mogla da smanji jaz kada je riječ o cijeni radnog sata i platama u odnosu na evropski prosjek.

Prosječna cijena rada po satu u Srbiji prošle godine je iznosila 10 eura, u Bugarskoj 9,3 eura, dok je u Rumuniji prosječna cijena rada po satu plaćana 11 eura.

Na nivou Evropske unije prosjek cijene rada po satu iznosio je 31,8 eura, dok je na nivou evrozone iznosio čak 35,6 eura.

U poređenju sa ostalim zemljama iz okruženja, a koje su članice EU, Srbija je imala najnižu prosječnu cijenu rada po satu.

U Hrvatskoj se rad po satu u prosjeku plaćao 14,4 eura, u Mađarskoj 12,8 eura, u Grčkoj 15,7 eura.

Od zemalja u okruženju najviša prosječna cijena rada po satu prošle godine bila je u Sloveniji, gdje je iznosila čak 25,5 eura.

Podaci za Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju nisu dostupni na Eurostatu.

Srbija je i prošle godine bila jedna od evropskih zemalja u kojima je cijena radnog sata rasla brže od prosjeka.

Prošle godine u odnosu na 2022. prosječna cijena rada po satu u Srbiji uvećana je za 13,6 odsto, što je bio brži rast u odnosu na EU i eurozonu. U 2023. godini u poređenju sa 2022, prosječna cijena rada po satu porasla je za 5,3 odsto u EU i za 4,8 odsto u eurozoni.

IZVORBloombergadria.com
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here