Banke u CESEE regiji predviđaju značajan rast potražnje za kreditima

Istraživanje EIB-a otkriva optimizam banaka u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi, s posebnim fokusom na hipotekarne kredite

8

Banke u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi (CESEE) očekuju snažnu potražnju za svim vrstama kredita, posebno hipotekarnih, pokazalo je istraživanje Evropske investicijske banke (EIB) objavljeno u utorak.

“Banke u regiji navele su poboljšanje tržišnih izgleda i bolje uslove finansiranja kao fakotre koji doprinose ublažavanju kreditnih standarda, signalizirajući povećanu spremnost banaka da daju kredite svojim klijentima”, rekao je EIB u priopćenju za štampu o nalazima svoje CESEE Ankete o kreditiranju banaka, piše Seenews.

Istraživanje je obuhvatilo Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Mađarski, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Poljsku, Rumuniju, Srbiju i Slovačku. Uključuje dvanaest međunarodnih grupa i 70 lokalnih filijala i nezavisnih domaćih igrača, što predstavlja polovicu lokalne bankarske imovine.

“Očekuje se da će sužavanje ponude kredita početkom 2022. uzrokovano sukobom u Ukrajini, inflacijom i višim kamatama uskoro završiti uz snažna poboljšanja u svim segmentima, posebno za hipoteke i potrošačke kredite”, komentirali su autori.

Prema EIB-u, jači omjeri kapitala omogućit će bankama veću fleksibilnost za podršku kreditnom rastu. Osim toga, banke kažu da se njihova profitabilnost u regiji CESEE u usporedbi s cjelokupnim poslovanjem grupe poboljšala, pri čemu su tamošnje filijale u prosjeku profitabilnije od svojih matičnih banaka, prenosi SEEbiz.

“Kako bankarski sektor jača, očekujemo nastavak napretka u ekonomskoj konvergenciji regije i povećanje ulaganja, otvaranje radnih mjesta i bolji životni standard u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi”, citiran je potpredsjednik EIB-a Kyriacos Kakouris.

Nakon pada u 2023. godini, predviđa se da će se omjeri nenaplativih kredita nastaviti smanjivati u raznim zemljama CESEE u 2024., također je pokazalo istraživanje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here