100 najvećih u BiH i regionu: Primjena ESG principa ključna za dugoročni uspjeh

Prošla godina obilježena je brojnim promjenama i rastućim inflacijskim pritiscima koje su ostavile traga na poslovanje kompanija i kupovnu moć stanovništva u regionu. Promjene, pozitivne ili negativne, ipak su dio svijeta u kojem uvijek postoje najbolji i najuspješniji.

20

Ove godine po prvi put projekat „100 najvećih u BiH i regionu – ESG impuls 2024“ realizuje se pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića. Suorganizator projekta već dugi niz godina je Vanjskotrgovinska komora BiH, a podršku ove godine dala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, te partneri: EuroExpress brza pošta, Porsche BH, Mozaik/ESG Solutions, te mnogi drugi.

Na press konferenciji održanoj danas, u restoranu „Mado“ na Bistriku, najavljen je početak projekta i medijske kampanje koja će trajati do 26. septembra, kada će se održati konferencija biznis lidera koja će u fokus staviti najaktuelnije teme pod nazivom “ESG impuls 2024”.

Direktor Poslovnih novina Emil Kučković istakao je da 37 godina Poslovne novine izvršavaju svoju obavezu, a to je da analiziraju, izdvajaju i predstavljaju najuspješnije kompanije.

„Kada kažemo “100 najvećih” mi govorimo o tome da će kroz kampanju i publikaciju biti predstavljeno preko 1800 kompanija u različitim kategorijama, 30 najuspješnijih industrijskih grana sa vodećim kompanijama kao i projekat “Gradovi, opštine/općine i biznis.” Za ovu godinu smo pripremili i niz noviteta, između ostalog štampana publikacija “100 najvećih” je dobila svoj sažetak u obliku investicijske brošure koju namjenski kreiramo za ministarstva, agencije za privlačenje investicija kao i gradove i opštine/općine.“

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH rekao je da je poštivanje ESG standarda neminovno i njihovo provođenje zahtijevaju kompanije – kupci bh. proizvoda u EU te da je više od 70 posto našeg izvoza upravo u ove zemlje.

„Njemački zakon o lancima nabavke propisuje ove standarde – ako želite biti dobavljač njemačkih kompanija, između ostalog, morate voditi računa o okolišu i pravima radnika. Novi EU zakon o dobavljačima, koji je nedavno usvojen, oslanja se na njemački zakon i traži poštivanje ovih principa. BiH ima kompanije, resurse i kadrove koji mogu da se nose sa izazovima i da uspiju. O tome govore i podaci projekta 100 najvećih, jer prihodi ovih kompanija iz godine u godinu rastu i sigurni smo da će naše kompanije odgovoriti i na ove izazove“.

Konferencija “ESG Impuls 2024”

Direktorica Projekta Alena Ahmetspahić – Fočo, istakla je jedinstvenost projekta kojim se želi prepoznati i nagraditi pozitivna praksa i poslovni uspjesi, te dati prilika poslovnim liderima koji godišnje prave polovinu ukupnog prometa BiH da razmijene stavove i govore o najvažnijim trendovima na tržištu koji su važni za razvoj privrede i dalje investicije.
Na konferenciji pod nazivom ‘ESG Impuls 2024’ očekuje se više od 400 domaćih i regionalnih biznis lidera koji će govoriti o politikama i standardima koje kompanije i investitori koriste kako bi bili u skladu sa konceptima održivog razvoja u oblastima životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

Projekat zvanično počinje danas, a prva aktivnost koja slijedi je poslovna utrka „Garden City Business Run“ u okviru Konjic Summer Festa koja će se održati 05. jula 2024. godine. Poslovna utrka prepoznata je od strane kompanija koje u fokusu imaju ESG principe – trend koji mijenja način poslovanja u cijelome svijetu.

Jedan od partnera projekta je oficijelno vozilo Porsche. Kompanija Porsche BH je jedna od onih koje razumiju koliko su ESG principi ključni za dugoročni uspjeh i razvoj svakog preduzeća:

”Porsche kao dugogodišnji partner s ponosom podržava projekt “100 najvećih u BiH i regiji – ESG Impuls 2024”, jer vjerujemo u ključnu ulogu ESG principa u našem poslovanju. Ovi principi nisu samo smjernice, već integralni dio naše strategije koji obuhvataju odgovornost prema okolišu, društvenu pravednost i dobro upravljanje. Kroz naše angažmane u projektima poput ESG Impulsa, Porsche aktivno doprinosi održivom razvoju zajednice, unapređuje životne uslove zaposlenih, podržava inovativne dobavljače te gradi trajne odnose s kupcima koji cijene našu predanost održivim praksama.

ESG principi ne samo da nas inspirišu da djelujemo odgovorno prema okruženju i društvenoj zajednici, već nam omogućavaju da budemo lideri u stvaranju pozitivnih društvenih promjena. Smatramo da je integracija ESG principa u našu strategiju od ključne važnosti za dugoročni uspjeh našeg brenda i za stvaranje održivog društva u cjelini“, izjavio je Armin Mulović, Brand Manager Porsche BH.

Garden City Business Run

Partnerstvo između Poslovnih novina i Konjic Summer Festa stvorilo je priliku za organizaciju utrke i događaja koji će okupiti uposlenike kompanija iz cijele BiH, članove „Kluba 100“. Utrka je povod za druženje, uspostavljanje novih veza i opuštanje uz predivnu prirodnu ljepotu Konjica.

Mahir Mujić, direktor marketing agencije Media Marketing Universal i organizator međunarodnoga festivala Konjic Summer Fest naveo je da je utrka kvalitetan primjer spoja poslovne atmosfere, zdrave fizičke aktivnosti i ugodnog druženja.

“Konjic Summer Fest se partnerski uključio u projekat “100 najvećih” sa poslovnom utrkom od pet km pod nazivom „Garden City Business Run.“
Ovo je unikatna prilika za kompanije koje aktivno rade na kreiranju povoljnog ESG okruženja da prijave svoje uposlenike, daju značaj zdravlju i timskom duhu i povećaju povećala privlačnost kompanije za sadašnje i buduće uposlenike.”

Kako je sopšteno na press konferenciji svečana dodjela priznanja „100 najvećih“ održaće se ove godine 26. septembra, u hotelu Hills na Ilidži.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here