Maloprodaja u Kini premašuje očekivanja, dok industrijska proizvodnja i investicije zaostaju

Maloprodaja u Kini nadmašila je očekivanja u maju, popevši se za 3,7 posto u usporedbi s prošlom godinom, nadmašivši očekivanja o porastu od tri posto iz Reutersove ankete ekonomista.

7

Međutim, druge ekonomske metrike, kao što su industrijska proizvodnja i ulaganja u fiksnu imovinu, promašile su Reutersove prognoze.

Industrijska proizvodnja porasla je za 5,6 posto na godišnjem nivou u poređenju s očekivanim povećanjem od šest posto, dok su investicije u fiksnu imovinu porasle za četiri posto u poređenju s prošlim majem, malo manje od prognoziranih 4,2 posto ankete Reutersa.

Nacionalni zavod za statistiku zemlje razradio je da je ukupna maloprodaja robe široke potrošnje dosegla 3,92 biliona juana (540,32 milijarde dolara), s prodajom u urbanim područjima koja su porasla za 3,7 posto na godišnjem nivou,. a prodaja u ruralnim područjima porasla je za 4,1 posto.

S druge strane, promašaj ulaganja u dugotrajnu imovinu povukao je veći pad ulaganja u nekretnine. NBS je priopćio da su, izuzimajući nekretnine, ukupna ulaganja u osnovna sredstva veća za 8,6 posto u poređenju s lanjskim majem.

Zasebno, urbana stopa nezaposlenosti ostala je stabilna na pet posto u maju, nepromijenjena u odnosu na april, i 0,2 postotna boda niža nego u maju prošle godine.

Kineski izvoz se zadržao, porastao je za 7,6 posto na godišnjem nivou u maju u američkim dolarima, nadmašivši prognozu Reutersa za povećanje od šest posto. Ali uvoz je ispunio očekivanja, porastao je za 1,8 posto tokom tog vremena.

Podaci o kreditima objavljeni u petak ukazali su na nastavak slabe potražnje. Nepodmireni krediti u juanima porasli su za 9,3 posto u maju u odnosu na godinu prije, što je najsporiji rast zabilježen od 1978., prema Wind Information-u.

Novčana masa M1, koja uključuje gotovinu u optjecaju i depozite po viđenju, pala je za 4,2 posto na godišnjem nivou u maju, najviše u rekordu od 1986., prema Wind Information-u.

Analitičari Goldman Sachsa istaknuli su da je državni medij povezan s kineskom centralnom bankom pripisao usporavanje rasta M1 suzbijanju lažnih zajmova i odljeva povezanih s proizvodima za upravljanje imovinom, prenosi SEEbiz.

Podaci o inflaciji za maj prethodno su pokazali da su potrošačke cijene, isključujući hranu i energiju, porasle za 0,6 posto u odnosu na godinu prije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here