USK ulaže milion KM u poslovne zone pet gradova

Vlada Unsko-sanskog kantona investira u poslovne zone Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca kako bi poboljšala infrastrukturu i privukla nove investitore.

14
Za potrebe unapređenja poslovnih zona na području Bihaća, Cazina, Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca, Vlada Unsko-sanskog kantona izdvojila je milion maraka, potvrdio je Armin Kardašević, kantonalni ministar privrede.

Prema njegovim riječima, ove lokalne zajednice odabrane su na osnovu raspisanog javnog poziva, a pomenutim sredstvima realiziraće se različiti projekti iz oblasti komunalne infrastrukture.

“Projekti su usmjereni ka poboljšanju poslovnog ambijenta u pomenutim zonama. Sredstva će se koristiti za otkup ili eksproprijaciju zemljišta za formiranje poslovnih čestica, izradu planske, projektne i druge dokumentacije te izgradnju, rekonstrukciju, dogradnju, sanaciju, održavanje ili druge zahvate na komunalnoj infrastrukturi unutar poslovnih zona. Pored milion maraka iz kantonalnog budžeta, u realizaciji projekta sudjelovaće i lokalne zajednice sopstvenim sredstvima“, naveo je Kardašević.

Prema njegovim riječima, svake godine se planira unapređenje poslovnih zona, a taj program ima za cilj izgradnju ili poboljšanje neophodne infrastrukture na tim lokalitetima. U poslijeratnim godinama poslovne zone u gradovima i općinama USK privukle su značajan broj investitora, a zadatak vlasti i nadležnih institucija je da ih opreme neophodnom infrastrukturom za funkcionisanje privrednih subjekata. Primjer je poslovna zona “Kombiteks” u Bihaću, gdje trenutno posluje dvadesetak preduzeća, ali je problem još neuređena infrastruktura, a posebno pristupne komunikacije.

Izgradnju puteva i vodovodne mreže očekuje i poslovna zona Šejkovača, nadomak Sanskog Mosta, u kojoj postoji više od 30 malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju značajan broj radnika. Ona je formirana u poslijeratnom periodu na zapuštenom i močvarnom području, gdje se nalazio veliki broj divljih deponija.

Lokalne vlasti su ovo zemljište uredile, a potom su građevinske parcele po vrlo povoljnim uslovima prodate investitorima, a vremenom je ulagano u izgradnju neophodne infrastrukture.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here