Inflacija i geopolitičke tenzije potiču rast potražnje za zlatom

U sadašnjoj ekonomski nepovoljnoj situaciji u svijetu, štednja u bankama postaje problem zbog inflacije, a kao najbolje rješenje ekonomisti navode - investiciono zlato.

4

Rastuće geopolitičke tenzije u žarišnim tačkama na Bliskom istoku i Tajvanu te potencijalni otvoreni sukob NATO-a i Rusije posebno zabrinjavaju ekonomske stručnjake.

Kriza posebno utiče na ulagače koji se oslanjaju na rast vrijednosti opcija poput nekretnina ili dionica za ostvarivanje zarade.

Investiciono zlato dolazi u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika i namijenjeno je dugoročnom ulaganju i štednji otpornoj na inflaciju i sve nepovoljne ekonomske pojave, kao što su krize i recesije, a prosječni godišnji prinos mu je veći od 8,5 odsto.

Zlatne poluge ubrzanim tempom nabavljaju centralne banke širom svijeta, koje u njima vide osiguranje valute – navode ekonomski portali.

Službeni podaci Svjetskog savjeta za zlato pokazuju da kupovina zlata ruši rekorde. To upućuje na činjenicu da centralne banke očekuju nestabilna vremena u nadolazećem periodu.

Osim ovih banaka, investiciono zlato sve više kupuju i obični građani koji nisu zadovoljni uslovima za štednju u bankama, a ne žele ulaziti u potencijalno rizična ulaganja kao što su dionice ili nekretnine.

Iako je godišnji prosjek rasta cijene zlata oko osam odsto, u zadnjih pet godina on je bio znatno viši.

Analitičari “UBS-a”, najveće švajcarske banke, očekuju dvocifreni rast cijena zlata u sljedećih 12 mjeseci.

Investiciono zlato u fizičkom obliku privlačno je građanima i zato što se radi o jednom od rijetkih oblika ulaganja koji je u potpunosti oslobođen svih poreza – kako PDV-a prilikom kupovanja, tako i poreza na dobit prilikom prodaje.

Sva zarada od ulaganja ostaje vlasniku zlata, bez ikakvih obaveza prema državi.

Upravo je ta nezavisnost od države, ali i bankarskog sistema, prednost zlata naspram drugih oblika ulaganja.

Zlato je vrlo likvidno, što znači da ga je jako jednostavno brzo zamijeniti za gotovinu po aktuelnom kursu otkupom zlata bilo gdje u svijetu.

Za razliku od papirnatih valuta, zlato je valuta koja je priznata u svakoj državi i u svakom trenutku.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here