Rast prometa distributivne trgovine u BiH za 8,2 posto u prvom kvartalu

Agencija za statistiku BiH objavila značajan porast u trgovini na veliko i malo, uz najviši rast od 55,1 posto u trgovini na veliko uz naknadu.

6

Rast prometa od 7,8 posto zabilježen je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima, te u oblastima trgovina na veliko 9,1 posto i trgovini na malo sedam posto.

Najveći rast prometa od 55,1 posto ostvaren je u djelatnosti trgovina na veliko uz naknadu ili na osnovu ugovora, dok je pad prometa od osam odsto zabilježen u održavanju i popravci motornih vozila.

Ukupan promet distributivne trgovine u BiH, kalendarski prilagođen, u prvom kvartalu ostvario je rast u iznosu od 11,8 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Rast prometa od 17,6 posto ostvaren je u trgovini na veliko i malo motornim vozilima i motociklima, trgovini na veliko 11,3 posto, te trgovini na malo 11,7 posto.

Najveći rast prometa ostvaren je u trgovina na veliko uz naknadu ili na osnovu ugovora u iznosu od 58,2 posto, dok je pad prometa od 5,4 posto zabilježen u održavanju i popravci motornih vozila.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here