Amer Kapetanović imenovan za novog generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju RCC

Lideri SEECP-a podržali su imenovanje Kapetanovića na samitu u Skoplju, prepoznajući njegovu 25-godišnju diplomatsku karijeru i značajan doprinos regionalnoj saradnji.

38

Lideri Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) podržali su imenovanje Amera Kapetanovića za novog generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), počev od 1. januara 2025. godine, na samitu održanom u Skoplju. Kapetanović će na ovoj funkciji naslijediti Majlindu Bregu, koja je na funkciji generalnog sekretara RCC-a od 1. januara 2019. godine.

Novoizabrani generalni sekretar RCC-a, Amer Kapetanović je karijerni diplomata posljednjih 25 godina, na raznim visokim diplomatskim funkcijama u Bosni i Hercegovini. Posljednjih šest godina obavljao je dužnost političkog direktora RCC-a.

“Želim čestitati svom cijenjenom kolegi Ameru na imenovanju i poželjeti mu puno sreće i uspjeha kao mom nasljedniku na čelu RCC-a od naredne godine. Ovo nije lagan posao, ali se isplati. Radeći zajedno u proteklih skoro šest godina, sa ponosom možemo reći da su RCC i regionalna saradnja dali mnoge važne rezultate za građane našeg regiona. Ipak, dug put je još pred nama”, rekla je Majlinda Bregu.

Bregu je zaključila da „regionalna saradnja ne bi trebalo biti samo potpisivanje sporazuma, potpuna implementacija obaveza, kao što su one o slobodi kretanja, je neophodna.

Lideri SEECP-a, kao i ministri vanjskih poslova, pohvalili su odličan rad RCC-a, usvojili i podržali Godišnji izvještaj organizacije, te izrazili zahvalnost za izuzetne napore sadašnje generalne sekretarke RCC-a Majlinde Bregu u vođenju RCC-a u proteklih skoro šest godina tokom kojih se RCC profilirao kao nezamjenjivi partner i pokretačka snaga regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Čelnici SEEP-a usvojili su Deklaraciju naglašavajući posvećenost procesu evropskih integracija, izrazili opredijeljenost za regionalnu sigurnost i unapređenje ekonomske saradnje i povezanosti te priznali važnost uključenosti, posvećenosti i podrške RCC-a u promoviranju i jačanju povezanosti u političkom, ekonomskom, društvenom i kulturnom domenu.

RCC je 2021. godine dobio godišnju European Western Balkans Award „za svoju nepokolebljivu posvećenost evropskoj budućnosti regiona, kontinuirano jačanje regionalne saradnje i povezivanje regiona kroz omogućavanje Roam-Free-Western-Balkana, kao i principijelnu promociju i rad na unapređenju ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here