Za dječije dodatke u FBiH u maju izdvojeno preko 10,2 miliona KM

U mjesecu maju 68.495 djece na federalnom dječijem dodatku, čak 2.645 djece više u odnosu na prošli mjesec.

17

U skladu s kontinuiranim naporima da se osigura transparentnost i javni uvid u rad i raspodjelu sredstava socijalne zaštite, objavljujemo podatke o aktivnostima nadležnih centara za socijalni rad i općinskih službi socijalne zaštite za mjesec maj 2024. godine, a vezano za isplate dječijeg dodatka po federalnom propisu.

Tokom navedenog perioda izdato je ukupno 68.495 pravosnažnih rješenja čija je ukupna vrijednost 10.270.137,07 KM.

Za mjesec maj izdato je ukupno 4.893 pravosnažnih rješenja, od čega je 4.484 rješenja donesenih na osnovu prvi put podnesenih zahtjeva za dječiji dodatak, dok je 409 korisnika obnovilo svoje zahtjeve, te nastavilo s korištenjem prava stečenog u prošloj godini.

U mjesecu maju na isplati je 2.645 djece više u odnosu na april kad je pravo na dječiji dodatak ostvarilo 65.850 djece u Federaciji.

Podsjećamo i da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom po kojem se ostvaruje pravo na federalni dječiji dodatak upućen u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku, te da se očekuje njegovo skoro usvajanje, stoji u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here