Nova kreditna linija Sparkasse banke za snažnije investicije u energetsku efikasnost uz povrat i do 35 posto

Kroz partnerstvo Sparkasse banke i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijeđena je nova kreditna linija u iznosu od dva miliona eura za investiranje u energetsku efikasnost.

14

Kreditna linija će biti namijenjena stanovništvu i micro preduzećima te će uz povoljne uslove pružati povratsredstava i do 35 posto vrijednosti investicije, kao i besplatne konsultantske usluge.

Nova zelena kreditna linija u iznosu od dva milliona EUR  osigurana je u okviru projekta GEFF III i bit će usmjerena prvenstveno prema stanovništvu i mikro preduzećima u cilju finansiranja kredita, tehničke pomoći i isplate poticaja za podršku energetske efikasnosti i zelene ekonomije. Na ovaj način klijentima se omogućava finansiranje nabavke materijala i proizvoda koji poboljšavaju energetsku efikasnost, odnosno, korištenje obnovljivih izvora energije koji doprinose kvalitetnijem načinu života i štite okoliš.

Posebnost ove kreditne linije čini Investicijski poticaj  ili povrat do 35 posto od iznosa kredita, a koji se isplaćuje nakon uspješno implementirane investicije, uz prezentiranje dokaza da su kreditna sredstva utrošena u svrhu energetske efikasnosti zelene ekonomije. Investicijski poticaj, odnosno stimulacija je usmjerena na poboljšanje usklađenosti sa jednom ili više EU direktiva.

“Kao banka smatramo da je naš uspjeh neraskidivo povezansa održivošću i finansijski zdravom zajednicom u kojojdjelujemo. Stoga, aktivno podržavamo naše klijente, privrednike i stanovništvo u procesu zelene tranzicije, što je jedan od ključnih prioriteta u našoj agendi. Izuzetno mi je drago što smo u saradnji s našim dugogodišnjim partnerom EBRD-om omogućili ovu kreditnu liniju, koja će dodatnoojačati podršku investicijama u energetsku efikasnost. Ove investicije mogu  donijeti značajne energetske uštede domaćinstvima i malim preduzećima, doprinjeti očuvanju okoliša, te u konačnici, poboljšanju kvaliteta života u našojzajednici”, istakao je Amir Softić, predsjednik Uprave Sparkasse Banke.

Pored finansijskog poticaja posebnost ove kreditne linije bit će i Tehnička asistencija EBRD od strane konsultanata koji će klijentima biti na raspolaganju za stručnu pomoć pri investicionim projektima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here