Za Nacionalni park “Una” izdvojeno 750.000 KM iz budžeta FBiH

Primarni zadatak preduzeća je zaštita radi očuvanja prirodnih vrijednosti i izvornosti prirode u Nacionalnom parku od značaja za Federaciju BiH.

10
Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućeg transfera za Nacionalni park “Una” u ukupnom iznosu od 750.000 KM.

Ova sredstva utvrđena su Budžetom FBiH za 2024. godinu Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i dodjeljuju se za finansiranje troškova za rad i funkcioniranje JP NP “Una”.

Ovo federalno ministarstvo sklopit će ugovor o namjenskom prijenosu sredstava na transakcijski račun Nacionalnog parka “Una”, a koji je u obavezi dodijeljena sredstva utrošiti u skladu sa Planom i programom koji je usvojilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

O utrošenim sredstvima ovo federalno ministarstvo će tromjesečno izvještavati Federalno ministarstvo finansija, a oba ministarstva, svako u okviru svoje nadležnosti, zadužena su za realizaciju ove odluke.

U razlozima za donošenje Odluke istaknuto je da je u skladu sa Zakonom o NP “Una” Vlada Federacije BiH osnovala ovo preduzeće čija je djelatnost javna.

Primarni zadatak preduzeća je zaštita radi očuvanja prirodnih vrijednosti i izvornosti prirode u Nacionalnom parku od značaja za Federaciju BiH.

Ovim zakonom određen je i način finansiranja, a neophodni strateški dokumenti, odnosno Studija izvodljivosti, Master plan razvoja turizma i Plan upravljanja za ovo zaštićeno područje, uporište su osnivaču da odredi visinu i dinamiku doznačavanja dijela sredstava na godišnjem nivou kako bi Nacionalni park “Una” nesmetano mogao obavljati djelatnost zbog kojih je osnovan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here