EU zabilježila rast kapaciteta energije vjetra i sunca za 65 posto

Prema izvještaju think tanka Ember, kapaciteti obnovljivih izvora energije u EU značajno su porasli, pri čemu Njemačka predvodi s najvećim doprinosom povećanju.

11
U izvještaju objavljenom u ponedjeljak navodi se da je Njemačka zaslužna za 22 posto povećanja. A slijedi je Španjolska s 13 posto. Više od polovice od 27 država članica EU-a barem je udvostručilo svoje kapacitete energije vjetra i sunca tijekom tog razdoblja.

Od 2019. do 2023. solarni kapaciteti u EU više su se nego udvostručili, dosegnuvši 257 gigavata prošle godine. Dok je kapacitet energije vjetra povećan za gotovo trećinu na 219 gigavata. Zajednički udio energije vjetra i sunca u proizvodnji električne energije u EU porastao je sa 17 posto na 27 posto u posljednje četiri godine. Porast je zabilježen zahvaljujući novim kapacitetima.

Od 2019. energetski sektor EU-a značajno se promijenio zbog ambicioznih klimatskih politika i mjera za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu.

Emberova stručnjakinja Sarah Brown kaže da su ambiciozne klimatske politike i ciljane mjere za udaljavanje od ruskog plina stvorile stvaran i održiv pomak.

Cilj strategije Green Deal Europske komisije je da obnovljivi izvori energije čine najmanje 42,5 posto energije koja se koristi u cijeloj EU do 2030. Uz Green Deal, EU nastoji postati klimatski neutralna do 2050. Strategija uključuje mjere u područjima kao što su energija, promet, industrija i poljoprivreda.

IZVORHRT
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here