Lukavac Cement 50 rođendan slavi rekordnim poslovnim rezultatima

Lukavac Cement ove godine obilježava zlatni jubilej, 50 godina uspješnog rada i poslovanja. Od decembra prošle godine Lukavac Cement je dio mađarske Talentis Grupe. U kakvim uvjetima kompanija obilježava 50 godina rada, šta će se promijeniti sa novom vlasničkom strukturom, kako unaprijediti poslovno okruženje za Business Magazine govori Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa.

503
Imamo vrhunska postrojenja, među najmodernijim u Evropi, kaže Kumrić

Lukavac Cement ove godine obilježava značajan jubilej – 50 godina uspješnog rada i poslovanje. Kompanija koja je sa radom počela 1974. godine, uspješno je privatizirana od strane austrijskog investitora 2001. godine, a od decembra prošle godine Lukavac Cement je dio ugledne mađarske grupacije Talentis.  Godišnji kapaciteti proizvodnje Lukavac Cementa su 700.000 tona klinkera te više od 900.000 tona cementa, a od 2014. godine poslovanje je prošireno na segment gotovog betona te je pokrenuta vlastita proizvodnja u fabrikama betona u Sarajevu i Banjoj Luci. U kakvim uvjetima kompanija obilježava 50 godina rada, šta će se promijeniti sa novom vlasničkom strukturom, kako unaprijediti poslovno okruženje za Business Magazine govori Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa.

BM: Šta je novi vlasnik donio novo u kada je u pitanju poslovanje Lukavac Cement?

KUMRIĆ: Kao što je već poznato, Lukavac Cement je od decembra 2023. godine članica mađarske Talentis Grupe, koja je u vlasništvu Lőrinca Mészárosa, jednog od najuspješnijih poduzetnika Mađarske i cijele CEE regije. Mészáros Grupa, koja uključuje i Talentis Grupu, ujedno je najveća privatna korporativna grupa u Mađarskoj i drugi najveći poslodavac nakon mađarske države, a što zapravo znači više od 40.000 radnih mjesta.

Mi se nalazimo u procesu integracije u jednu ovako veliku i snažnu grupaciju, što donosi mnoge novine. To znači da će ovim procesom u potpunosti biti iskorišteni prozvodni kapaciteti naše fabrike, otvoriti se nova tržišta. Bit će implementiran projekt koji će omogućiti dodatno povećanje udjela alternativnih goriva u proizvodnom procesu, ali se razmatraju i dodatna poboljšanja i razrađujemo projekte za hvatanje ugljika i primjenu solarne energije.

Apsolutno smo usmjereni na smanjenje ekološkog otiska i kreiranje održivih rješenja za buduće generacije.

BM: Gdje je Cementara Lukavac u godini u kojoj slavi 50 godina postojanja. Tehnološki, kadrovski, sa kapacitetima, u segmentu zaštite čovjekove okoline…

KUMRIĆ: Ovu jubilarnu 50. godinu postojanja Lukavac Cement dočekuje s vrhunskim postrojenjima, koja su među najmodernijim u Evropi. Naše zaposlenice i zaposlenici su stručni, educirani te imaju priliku učestvovati na brojnim domaćim i inozemnim usavršavanjima i školovanjima. Vrlo bitno je reći da su mnogi mladi obrazovani ljudi posljednjih godina postali dio naše kompanije i da mogu izraziti svoju inovativnost, kreativnost, predlagati poboljšanja i neka nova rješenja.

U segmentu zaštite čovjekove okoline smo sigurno jedna od ekološki najosvještenijih cementara u regionu, jer smo pioniri u upotrebi alternativnih goriva, što je zapravo izvrsno rješenje za problem otpada, smanjenje emisija stakleničkih plinova i očuvanje prirodnih resursa. Zato predano radimo i na dekarbonizaciji, poštivanju aktuelnih evropskih i svjetskih trendova i standarda, daljem povećanju upotrebe alternativnih goriva, razvijamo nove vrste cementa i betona. Apsolutno smo usmjereni na smanjenje ekološkog otiska i kreiranje održivih rješenja za buduće generacije.

A naš odnos i zalaganje za očuvanje životne okoline dokazuju i certifikati koje posjedujemo ISO 9001 : 2015, ISO 14001 : 2015, ISO 50001 : 2018, ISO 45001 : 2018 i ISO 37301 : 2021.

BM: Da li ste i u kojoj mjeri osjetili posljedice poremećaja na evropskom i svjetskom tržištu (od pandemije preko invazije Rusije na Ukrajinu, inflacije). Da li raste ili se smanjuje potražnja za proizvodima i uslugama Vaše kompanije na domaćem i izvoznim tržištima?

KUMRIĆ: Sva dešavanja i poremećaji, izazvani pandemijom i ekonomskom krizom, stvarali su nam određene probleme i neizvjesnosti, ali smo se ipak uspjeli izboriti sa tim izazovima i pored svega, zabilježiti izvrsne, rekordne rezultate. Pokazali smo veliku fleksibilnost i prilagođavanje novonastaloj situaciji, tako da smo u 2023. ostvarili povećanje i u proizvodnji i prodaji cementa. I u ovoj godini očekujemo dalji rast, posebno, jer nam se sada kao članici Talentis Grupe otvara mađarsko tržište.

BM: Koliko Lukavac Cement danas zapošljava radnika i kakvi su planovi daljeg razvoja kompanije i da li oni uključuju nova zapošljavanja?

KUMRIĆ: Trenutno imamo više od 200 zaposlenika. S obzirom na buduće planove i naš napredak i razvoj, podrazumijeva se da to uključuje i nova zapošljavanja. Ovom prilikom bih se želio zahvaliti svim našim bivšim i sadašnjim uposlenicama i uposlenicima, jer zaslužuju posebno priznanje. Svojim zalaganjem i stručnošću jedan su od presudnih faktora za milione proizvednih tona cementa i 50 godina uspješnog poslovanja Lukavac Cementa.

BM: Šta smatrate najvećom preprekom za uspješnije poslovanje Vaše, ali i drugih kompanija u BiH?

KUMRIĆ: Smatram da je jedna od najvećih prepreka spor proces uvođenja zelene i cirkularne ekonomije u BiH. Mnogo se govori o o toj temi, pokreću inicijative, održavaju brojne konferencije, zaista se puno priča, ali se malo toga primjenjuje u praksi. Sporo se napreduje u tom segemntu, a EU traži od BiH da se procesi ubrzaju, stalno se uvode dodatne mjere za postizanje ugljično neutralnog, ekološki održivog, netoksičnog i potpuno kružnog gospodarstva do 2050. godine. Cirkularna ekonomija, kao regenerativni ekonomski sistem, bi nam, između ostalog, pomogla u smanjenju količina otpada i sačuvala prirodne resurese.

BM: Ranije ste radili veliki broj projekata koji se odnosi na zaštitu životne sredine. Da li će se taj trend nastaviti i koji su ključni projekti u ovom segmentu?

KUMRIĆ: Da, radili smo i radit ćemo na projektima koji direktno utječu na zaštitu životne sredine. Potpuno smo odlučni da imamo pozitivan utjecaj na svoje radno, društveno i prirodno okruženje. Kako sam već ranije pomenuo, razrađuju se projekti u skladu sa svjetskim trendovima o hvatanju ugljika i primjeni solarne energije. Fokus nam je i nadalje na povećanju udjela alternativnih goriva, ali su nam istovremeno vrlo važni i projekti društvene odgovornosti koji su namijenjeni djeci i mladima, jer smatramo da se je to pravi put ka boljoj i zelenijoj budućnosti. Želimo stvarati nove vrijednosti, biti proaktivna kompanija, te ispunjavati obaveze održivog razvoja u skladu sa Agendom 2030.

BM: Kako ćete obilježiti 50. godina poslovanja Lukavac Cementa?

KUMRIĆ: Naš zlatni jubilej ćemo obilježiti kako nam i priliči, velikim rođendanskim koncertom koji će se održati  6. juna, u 20 sati na platou ispred Centra za kulturu Lukavac, na dan kada je 1974. naša fabrika puštena u rad.

Na koncertu će nastupiti bh. muzičke zvijezde Divanhana i Dubioza Kolektiv za koje smatramo da simboliziraju zajedništvo, kulturu i proslavu života, a što su vrijednosti koje su u ovih prvih 50 godina postojanja obilježile i poslovanje Lukavac Cementa.

Kao lider u proizvodnji i prodaji cementa u BiH i regionu nastojali smo biti posebni i drugačiji, ključni partner u podršci lokalnoj zajednici, kulturi i umjetnosti. Nastavljamo tu tradiciju i ovaj rođendanski koncert je naš poklon građankama i građanima Lukavca, ali i svima onima koji žele sa nama proslaviti ovu važnu obljetnicu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here