ZDK izdvaja 665.000 KM za zapošljavanje i prekvalifikaciju radne snage

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je odluke za podršku zapošljavanju te obrazovanju, odnosno prekvalifikaciju radne snage, za što će ukupno izdvojiti 665.000 KM.

26

Usvojena je Odluka o odobravanju sredstava za finansiranje Programa sufinansiranja zapošljavanja “Posao za sve 2024/2025.”, koji će biti realiziran posredstvom Javne ustanove Služba za zapošljavanje ZDK-a te Odluka za realizaciju Programa sufinansiranja obrazovanja za potrebe tržište rada ZDK-a u 2024. godini, koji će biti realiziran s Privrednom komorom ZDK i u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje i Vladom ZDK.

Oba se programa finansiraju posredstvom Ministarstva rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK-a.

“a program ‘Posao za sve’ ove smo godine opredijelili 600.000 KM, što je rekordan iznos na tom transferu. Planirano je zapošljavanje 56 osoba. Najveći mjesečni iznos po korisniku bit će 800 KM , a 880 KM ako se zaposli osoba iz ranjive kategorije.

S ovim će biti plaćen i dio doprinosa, a ako je cifra za doprinose manja, ostatak će biti preusmjeren za neto plaću”, kazao je resorni ministar Antonio Šimunović.

U sklopu potpisanog Memoranduma s Privrednom komorom ZDK, napominje, od 2019. godine realiziraju Program sufinansiranja obrazovanja za potrebe tržišta rada u ZDK-u.

“Javni će poziv biti raspisan u dva smjera, za poslodavce i osobe koje su prijavljene na Službi za zapošljavanje ZDK. Prijavljivat će se poslodavci koji su zainteresirani da vrše prekvalifikaciju radnika, a, isto tako, i radnici na birou koji su zainteresirani da se prekvalificiraju.

Za tu je namjenu iz budžeta ovog ministarstva izdvojeno 65.000 KM, Federalna služba zapošljavanja osigurava dodatnih 49.000, a Privredna komora ZDK 12. 000 KM. Odnosno, ukupno će za realizaciju ovog programa biti osigurano 126.000 KM”, kazao je Šimunović.

Programom će biti realizirana obuka za metaloprerađivače, zavarivače, CNC operatere, drvoprerađivače, građevinare, obrađivače plastike i šivače.

Vlada je usvojila i Izvještaj o izvršenju budžeta ZDK-a za prva tri mjeseca ove godine.

U prva tri mjeseca ostvareno je izvršenje od 113.196.847 ili 3,89 posto manje nego u istom periodu prošle godine, dok su rashodi iznosili 120.581.307 KM.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here