Elektrotehnički fakultet predvodi diskusiju o primjeni AI u Bosni i Hercegovini

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa USAID projektom “Diaspora Invest,” organizovao je diskusiju o potencijalu za razvoj i primjenu umjetne inteligencije (AI) u Bosni i Hercegovini. Učesnici panela, Ned Lomigora (387labs), Haris Bašić (WiseScore), i prof. dr. Amila Akagić (ETF), govorili su o perspektivama za poslovni sektor i akademsku zajednicu u ovoj oblasti.

9

Gledamo kako akademija i istraživači mogu biti inkorporirani u put razvoja lokalne ekonomije u ovom sektoru. Važno je da domaće kompanije iskoriste međunarodne istraživačke projekte, da prate informacije i pronalaze odgovore na to šta su zapravo prednosti koje imamo ovdje. Imamo mnogo prilika gdje su ljudi napravili iskorak, i da učimo od njih, istovremeno u AI istraživanjima stvari možemo posložiti na puno lakši način ovdje u BiH nego na drugim mjestima. Kao neko ko je odrastao u Švedskoj, gdje je sve već postavljeno i regulirano, kao prednost mogu gledati na činjenicu da je ovdje regulacija još uvijek fleksibilna. Ovdje imamo priliku da utječemo na to kako će se u našoj zajednici stvari razvijati i testirati. To je prednost, to je jedinstveno kada je u pitanju pozicija ove industrije u Bosni i Hercegovini” napomenuo je Haris Bašić iz WiseScore-a.

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu nedavno je najavio pokretanje novog studijskog programa na engleskom jeziku pod nazivom “Data Science and Artificial Intelligence” (DSAI). DSAI je trogodišnji dodiplomski studijski program koji nudi inovativne kurseve iz oblasti nauke o podacima i umjetne inteligencije. Ovaj program je osmišljen s ciljem da pruži studentima temeljno znanje, praktične vještine i teorijsko razumijevanje ključnih ideja u oblasti nauke o podacima i umjetne inteligencije, omogućavajući im da postanu stručnjaci u ovim važnim područjima tehnologije.

Dosta profesora na ETF-u učestvuje u razvoju algoritama umjetne inteligencije. Investiramo dosta vremena u praćenje trendova, te se radujemo prilikama za saradnju sa privatnim sektorom. Razvoj novih AI algoritama je veoma ubrzan, a većina znanja nalazi se u naučnim radovima. Studenti su također veoma zainteresovani da rade na konkretnim problemima, adresiraju izazove, i na taj način steknu potrebno iskustvo. Potrebno je da imamo projekte i izazove iz privatnog sektora – kako bi nova generacija mogla steći neophodnu praksu. Partneri iz industrije trebaju razmišljati o uključivanju studenata u realizaciju projekata. Transfer znanja iz akademije ka industriji, i industrije ka akademiji treba osnažiti. Samo tako možemo rasti,” kazala je prof. dr. Akagić.

Na novom studijskom programu, uz napredne programe iz umjetne inteligencije, mašinskog učenja, analize podataka, dubokog učenja, vjerovatnoće, statistike, primijenjene matematike i drugih relevantnih disciplina, studenti na ETF-u će imati priliku da steknu dublje razumijevanje kompleksnih metoda i algoritama koji se koriste u analizi i interpretaciji podataka, kao i u razvoju inteligentnih softverskih rješenja. Eksperti iz prakse vjeruju da Bosna i Hercegovina i region imaju svoju šansu u globalnoj utakmici.

Ako pogledamo Balkan, izgledamo dobro kada je u pitanju praćenje AI praksi. Ako nastavi postojati taj rast, koji naprimjer prepoznajemo u Sloveniji, možemo računati da potencijal koji imamo bude zaista ostvaren i ovdje. Imamo sjajne istraživače, imamo energiju koja je potrebna za rast i sutra razvoj, mi možemo biti to naredno mjesto gdje će “pogoni” AI rasti. Nadalje, kako je Haris rekao, imamo vrlo malo regulacije radeći ovdje, što je zapravo velika prilika. Radili smo s kompanijama koja razvijaju rješenja ovdje, mladim ljudima koji originalno kreiraju rješenja zasnovana na umjetnoj inteligenciji. No, ako želite nešto dugoročno održivo, morate uraditi kvalitetan follow-up, morate im dati potporu, pratiti adekvatno korake kako bi ostvarili rast. Moramo imati podršku za profesionalce koji žele pokrenuti projekte. Naša kompanija i WiseScore su uspostavili partnerstvo, AI centar, sa Elektrotehničkim fakultetom (ETF) za razvoj AI tehnologija, kao što su napredne AI aplikacije, kao i istraživački i razvojni rad na dizajnu čipova, robotici i osnovnim modelima. Povezani smo s vrhunskim akademskim institucijama i kompanijama u SAD-u i Evropi, koje će doprinositi finansiranju i sarađivati na raznim projektima zajedno s našim centrom. Dijaspora BiH u raznim zemljama, sa stručnim znanjem u AI, igrat će ključnu ulogu u razvoju ove inicijative” napominje Lomigora.

Ova diskusija predstavlja važan korak ka unapređenju AI tehnologija u Bosni i Hercegovini, naglašavajući potrebu za kontinuiranom saradnjom između akademskih institucija i privatnog sektora kako bi se stvorile prilike za razvoj i implementaciju inovativnih rješenja u lokalnom kontekstu. Učesnici današnje diskusije su pozvali i na potrebu uspostavljanja nacionalne strategije za AI, kako bi zemlja uhvatila korak sa izazovima u narednom periodu.

Trebamo zadržati ljude u Bosni i Hercegovini. Kroz akademiju, kroz praksu, kroz sve što radimo na Elektrotehničkom fakultetu, potrebno je da stvorimo prilike i uslove u kojima će se ova industrija razvijati lokalno. Potrebno je stvoriti uslove za kvalitetniji rad za master i PhD studente koji će svoja istraživanja raditi u BiH“, zaključila je prof. Akagić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here