Premija osiguranja u BiH premašila 350 miliona KM

Štete isplaćene u životnim osiguranjima iznosile su 8,3 miliona KM, najviše (7,5 miliona) za osiguranje života.

22
Osiguravajuća društva u Bosni i Hercegovini (BiH) od početka godine bilježe premiju u visini od oko 354 miliona maraka, do kraja aprila, a većina se odnosi na osiguranje od autoodgovornosti i kasko osiguranje, što ukazuje na to da su druge vrste osiguranja još uvijek nedovoljno razvijene.

Osiguravajuća društva u Republici Srpskoj ostvarila su u ovoj godini, do kraja aprila, premiju u visini od 113,4 miliona maraka, od čega se 94,1 milion odnosi na neživotna osiguranja, a 19,2 miliona na životna osiguranja.

Prema podacima Agencije za osiguranje Republike Srpske, štete koje su osiguravajuće kuće isplatile u pomenutom periodu premašile su 40,4 miliona maraka, a najveći dio odnosi se na štete za neživotna osiguranja i to 32,1 milion maraka, u čemu dominira osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila (18,5 miliona KM).

Štete isplaćene u životnim osiguranjima iznosile su 8,3 miliona KM, najviše (7,5 miliona) za osiguranje života.

Ognjen Aleksić, direktor Brokerskog društva u osiguranju Broker Fortis, kaže da tržište osiguranja bilježi rast, ali da udio neživotnih osiguranja od 83 odsto, odnosno životnih od 17 odsto pokazuje da je tržište i dalje nedovoljno razvijeno.

“Udio obaveznog osiguranja od autoodgovornosti iznosi 52,83 odsto u ukupnoj premiji, odnosno 63,63 odsto u non-life premiji. Ovaj podatak, kada mu dodamo i kasko osiguranje, pokazuje da osiguranje motornih vozila u premiji non-life, zajedno s osiguranjem od autoodgovornosti i kasko osiguranjem iznosi 74,83 odsto i to je jako visok procenat”, ističe Aleksić.

Ostale vrste osiguranja su, prema njegovom mišljenju, i dalje na zanemarljivo niskim procentima učešća u ukupnoj premiji.

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem osiguranja u FBiH, osiguravajuće kuće koje posluju u FBiH (uključujući podružnice društava iz RS u FBiH) u prva četiri mjeseca ove godine bilježe premiju od 241 milion maraka, od čega se na neživotna osiguranja odnosi 192,4 miliona KM, a na životna 48,5 miliona KM.

Isplaćene štete u FBiH iznose 116,5 miliona maraka, od čega za neživotna osiguranja 84,9 miliona maraka, a za životna 31,6 miliona maraka.

Podsjećamo, kako je Bloomberg Adria ranije pisala, podaci o naplaćenoj premiji osiguranja i dalje pokazuju veoma mali udio premije za osiguranje od požara, poplava i drugih elementarnih nepogoda u BiH.

Posmatrajući duži period, vidljivo je da je premija za osiguranje od požara i elementarnih nepogoda porasla u 2014. godini, kada su BiH zadesile katastrofalne poplave, iako taj rast nije bio u velikom obimu u odnosu na 2013. godinu.

Međutim, poplave stanovništvo i privredu nisu natjerale da se okrenu češćem osiguranju od elementarnih nepogoda, pa je premija već 2015. i 2016. godine pala. Nešto značajniji rast evidentiran je 2017. i 2021. godine, a razlog može biti što su godinu ranije (2020) BiH takođe zahvatile obilne padavine koje su dovele do poplava.

IZVORBloombergadria.com
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here