Poreske uprave iz regiona zajedno protiv utaja poreza

U Banjaluci je održan sastanak predstavnika poreskih administracija država Balkana

27

Intenzivna međusobna saradnja i brza razmjena podataka i informacija između poreskih administracija država regije Balkana – B6, biće i dalje u fokusu njihovog zajedničkog djelovanja sa jedinstvenim ciljem povećanja nivoa poreske discipline i razotkrivanja poreskih utaja u državama ovog regiona.

Poručeno je to, između ostalog, sa sastanka koji su u prostorijama Vlade Republike Srpske u Banjaluci održali predstavnici poreskih administracija iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, koji su zajedno sa poreskim administracijama Srbije i Sjeverne Makedonije, koje nisu mogle prisustvovati ovom skupu, okupljeni u regionalnu grupu B6.

Tema ovogodišnjeg susreta predstavnika poreskih uprava iz B6 je “Iskustva u transformaciji poreskih uprava u moderne i uslužne administracije, uz podršku informacionih i komunikacionih tehnologija”.

Domaćini sastanka bili su direktor Uprave za indirektno oporezivanje Zoran Tegeltija i direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić, a prisustvovali su i direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović, zatim direktor Poreske uprave Crne Gore Sava Laketić, zamjenik direktora Porezne uprave Hrvatske Marijana Vurajić Kudeljan, zamjenik direktora Finančne uprave Slovenije Peter Jenko, te predstavnik Poreske uprave Brčko distrikta BiH Davor Ninić i njihovi saradnici.

Tegeltija i Maričić su na početku sastanka pozdravili kolege iz drugih poreskih administracija, zahvalili im se na dolasku na ovaj regionalni sastanak, te poručili da i u narednom periodu očekuju još bolju međusobnu saradnju, od koje će korist imati svi, posebno građani. Kako bi svi učesnici sastanka stekli jasniju sliku stanja, predstavnici poreskih administracija su prezentovali dosadašnja dostignuća svojih poreskih uprava u oblasti digitalizacije.

Na sastanku je razgovarano da će poreske administracije iz država B6, koje su ranije potpisale Sporazum o saradnji u oblasti djelatnosti poreske uprave, u narednom periodu pozivati i predstavnike poreskih uprava regiona da prisustvuju obukama i seminarima koje organizuju za svoje službenike, posebno cijeneći vrijednost razmjene iskustava i dobrih praksi između poreskih administracija.

Pored toga, na sastanku je naglašeno i da je u svjetlu promjena u oblasti oporezivanja na međunarodnom nivou, sveopšte globalizacije, pojave novih oblika poslovanja, digitalne ekonomije i ekonomije dijeljenja, razmjena informacija između poreskih administracija od izuzetne važnosti. S tim u vezi, donesen je zaključak da će poreske uprave, potpisnice Sporazuma, uložiti dodatne napore da ubrzaju postupak razmjene informacije kao jedan od ključnih elemenata borbe protiv poreske evazije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here