Proljetno izdanje festivala Sarajevo Wine Weekend

20

Fina degustacija je predstavljanje ponajboljih vinskih etiketa, koje se nalaze u asortimanu Fina vina d.o.o., a koje su u proteklom periodu dobile najveći broj bodova na svjetskim i europskim vinskim ocjenjivanjima, poput čuvenog i poznatog Decantera, zatim James Suckling, Luca Gardini i Robert Parker.

Organizator festivala Sarajevo Wine Weekenda i direktor kompanije Fina Vina d.o.o., Amir Beširević, podijelio je sa nama šta nas sve očekuje: „Festival će se održati u Hotelu Bosnia, na adresi Kulovića 9, Sarajevo u petak, 07.06.2024. godine od 18h do 22h. Naši vinari, dugogodišnji partneri, a prije svega prijatelji predstavit će svoje vinske etikete koje će ove sezone biti ‘’must have’’ na tržištu BiH.

Posjetioci festivala će imati priliku degustirati i visokonagrađivana ekstra djevičanska maslinova ulja ‘’Mate oil’’ i istarske proizvode od tartufa ‘’Zigante’’, zatim neizostavni dio su i naši gastro izlagači: Crvena Jabuka gastro market Marindvor, Coloseum Club, Sarajevski kiseljak, Sprind, Mak Zara, Alpino, Đukarić, Franck, te ostale ukusne delicije izlagača.

Tradicionalno nakon završetka zvaničnog dijela festivala večer će se dodatno “začiniti” zabavom u Coloseum Clubu s početkom u 22.30h.

Kupovinu ulaznica za festival, koje su u ograničenim količinama, možete obaviti putem servisa kupikartu.ba, na svim prodajnim mjestima Kupikartu ili na sam dan održavanja u Hotelu Bosnia.

Cijena ulaznice je 40,00 KM po osobi. Kotizacija za korištenje Riedel vinske čaše je 10,00 KM.

Međutim, tim Fina Vina d.o.o. sa partnerima: Ambasada Republike Slovenije u BiH i Pozorište Mladih Sarajevo nije krio uzbuđenje, jer nakon osam godina od premijere dokumentarnog filma “Terra Magica” projekciju ponovo vraćamo na male ekrane.

Film je svojevrsni road-movie sniman u Goriškim Brdima, Slovenija koji kroz fantastičnu fotografiju pripovijeda toplu i intimnu priču o nastajanju vina, o predanosti zemlji, suncu i vinogradarstvu. Dokumentarac je svjedočanstvo o trudu nekolicine ljudi koji su svojom strašću prema vinovoj lozi i zalaganjem vratili na scenu potpuno prirodnu proizvodnju vrhunskih vina, beskompromisno se držeći tradicije i služeći, a ne gospodareći vinogradu.

Glavni akteri filma su sada već svjetski, a naši, poznati vinari: Marjan Simčič, Aleks  Simčič – vinarija Edi Simčič, Aleš Kristančič- Vinarija Movia, Stojan Ščurek i Marko Skočaj – vinarija Dolfo.

Dokumentarni film “Terra Magica” je sniman skoro tri godine i posljednji je filmski uradak preminulog režisera Jure Breceljnika.

Film će biti prikazan 06.06.2024. u 19:00 sati u Pozorištu mladih u Sarajevu. Ulaz je besplatan.

Vikend u prvoj polovini juna mjeseca zaista donosi uzbudljive događaje, zato vas pozivamo da nas posjetite, jer će biti nemoguće odoljeti – poručuje tim Finih vina.

Pratite društvene mreže Sarajevo Wine Weekend i Fina Vina i budite u toku sa događajima koji nam slijede.

Zahvaljujemo se naših partnerima projekta: NLB Banka dd, Mastercard, Visit Sarajevo, Alpeks te medijskim pokroviteljima: Radio Antena, RSG, Radio Mix, te Bonjour.ba portal

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here