RS: 180 miliona KM za podršku proljetnoj sjetvi

Vlada RS-a usvojila je informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa 2023/24 godine u poljoprivredi u kojoj se navodi da su donesene mjere podrške proljetnoj sjetvi kroz obezbijeđenih 180 miliona KM.

8

U informaciji se navodi da je s ciljem podsticanja tekuće proizvodnje resorno ministarstvo donijelo mjere podrške proljetnoj sjetvi tako što je obezbijeđeno 180 miliona KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija u poljoprivredi, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Obezbijeđena je premija za sjetvu pšenice u ukupnom iznosu od 500 KM po hektaru za šta je obezbijeđeno 12,5 miliona KM, kao i regres za dizel-gorivo za proljetne i jesenje radove u 2024. godini u količini od 100 litara, odnosno 80 KM po hektaru obradive površine u ukupnom iznosu od 12 miliona KM.

Osim toga, poljoprivrednici imaju pravo na regresiranje svih sjemena domaćih proizvođača u iznosu od 50 odsto od maloprodajne cijene s ciljem omasovljenja sjetve kroz veću dostupnost jeftinijeg sjemena domaćih proizvođača.

Obezbijeđena su i dodatna sredstva za podršku sjetvi industrijskih kultura /merkantilne soje, suncokreta i uljane repice/ u iznosu od 400 KM po hektaru, kao i dodatna sredstva za zasnivanje organske proizvodnje u iznosu 600 KM po hektaru i 500 KM po uslovnom grlu.

Realizaciju je dužno da prati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da preduzima mjere iz svoje nadležnosti i kontinuirano informiše Vladu o završetku zasnivanja nove poljoprivredne proizvodnje, sa prikazom efekata preduzetih mjera.

Vlada je na sjednici prihvatila informaciju o aktivnostima u oblasti saradnje RS sa dijasporom za prošlu godinu.

Informacija je podijeljena u nekoliko segmenata, tako da predstavlja aktivnosti Ministarstva kao nadležne institucije za oblast saradnje sa dijasporom.

To uključuje aktivnosti na sprovođenju mjera predviđenih akcionim planom, kao što su informisanje dijaspore, vođenje Registra dijaspore i saradnja sa drugim nadležnim institucijama u ovoj oblasti.

Također, predstavljene su i aktivnosti predstavništava RS u inostranstvu, koja su u direktnom i svakodnevnom kontaktu sa našim iseljenicima, navodi se u saopštenju.

Pored toga, uvrštene su aktivnosti na jačanju saradnje sa nadležnim institucijama Srbije koje se bave ovim pitanjima, sa ciljem unapređenja odnosa i jačanja veza sa dijasporom, prenose Nezavisne novine.

Ove aktivnosti se zasnivaju na Memorandumu o saradnji koji predviđa različite aktivnosti RS i Srbije.

Kao poseban segment izdvojene su aktivnosti udruženja dijaspore u inostranstvu.

Ministarstvo pruža podršku ovakvim aktivnostima, kao i povezivanju udruženja, jer tako na najefikasniji način možemo da održimo kontakt sa našim iseljenicima, kao i da radimo na povezivanju sa institucijama RS.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here