U RS izdato 1.400 radnih dozvola za radnike iz Turske, Indije i Bangladeša

Od toga je 1.000 radnih dozvola obnovljeno, dok je izdato 400 novih.

15
U bh. entitetu Republika Srpska (RS) nedostaje radne snage, posebno u sektorima građevinarstva, poljoprivrede, ugostiteljstva i turizma, zbog čega je 1.400 radnih dozvola za radnike iz inostranstva.

Kako je direktor Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić rekao u gostovanju na RTRS-u do manja radnika je došlo zbog pada nataliteta, ali i odliva radne snage u zemlje Evropske unije.

“Čini mi se da sve mjere koje smo preduzimali u proteklih desetak godina nisu dale neki dobar rezultat da bismo se suočili sa problemom nedostatka radne snage. I sa naše strane ima problem, struktura naše ekonomije nije na adekvatnom nivou”, rekao je Aćić.

Dodao je da će prema trenutnim projekcijama samo u ovom bh. entitetu u naredne četiri godine trebati između 20.000 i 30.000 radnika iz inostranstva.

Rukovodilac banjalučke Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Mladen Vrećo potvrdio je da tržištu u ovom bh. entitetu nedostaje kvalitetna radna snaga i da je Zavod izdao 1.400 radnih dozvola za radnike iz Turske, Indije, Nepala, Bangladeša i Srbije.

On je kazao da je se uvoz radnika mora smanjiti i zaštititi domaća radna snaga.

IZVORRTRS
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here