Federalna uprava policije i Federalna uprava za inspekcijske poslove potpisale su Protokol o saradnji u cilju intenziviranja identifikacije žrtava i istrage slučajeva trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije. Protokol „Jačanje akcije protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini“ koji je izrađen uz podršku projekta Vijeća Evrope pruža okvir za saradnju i ima za cilj potaknuti praksu zajedničkih inspekcija na terenu od strane inspektora rada i službenika za provođenje zakona kako bi se efikasno nadziralo poštivanje zakona o radu.

Protokol su već potpisali Ministarstvo unutarnjih poslova i Uprava za inspekcijske poslove Kantona 10 (Livno) i Ministarstvo unutarnjih poslova i Inspekcija rada Zapadnohercegovačke županije. Brčko Distrikt i 5 kantona, Hercegovačko-neretvanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, Tuzlanski kanton, Bosansko-podrinjski kanton i Unsko-sanski kanton potvrdili su namjeru da potpišu Protokol u toku 2024. godine. Odredbe Protokola će biti uvrštene i u operativne dokumente za borbu protiv trgovine ljudima Republike Srpske.

Potpisivanje i provedba Protokola doprinijet će domaćem odgovoru na jednu od ključnih preporuka iz trećeg GRETA-inog evaluacijskog izvještaja.

Projekat Vijeća Evrope za borbu protiv trgovine ljudima provodi se u okviru Akcionog plana Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu (2022– 2025.), a finansira se dobrovoljnim prilozima zemalja članica.

Saopćenje ustupio Ured Vijeća Evrope u BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here