EBRD i donatori osigurali sredstva UniCredit Bank za zeleno kreditiranje u Bosni i Hercegovini

7 miliona eura UniCredit Bank okviru GEFF-a za Zapadni Balkan

98
  • Nakon uspješne implementacije kriterija za uštedu energije vlasnici domaćinstava imat će pravo na povrat novca do 20 posto
  • Investicije za omogućavanje pristupa zelenim finansijama za stambeni sektor u zemlji
  • GEFF podržan od strane EU preko WBIF-a, Japana, Austrije i Švicarske

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje zajam od 7 miliona eura svom dugogodišnjem partneru UniCredit Bank dd Mostar u Bosni i Hercegovini u okviru višedonatorskog fonda za finansiranje zelene ekonomije (GEFF) za zapadni Balkan.

GEFF će omogućiti pristup zelenim finansijama za stambeni sektor u zemlji, uključujući domaćinstva, stambene kolektive, građevinske kompanije i javni sektor. UniCredit Bank će se uglavnom usmjeriti na dalje kreditiranje stanovništva za ulaganja u energetsku efikasnost i inicijative za obnovljivu energiju. Osim kredita, i nakon uspješne implementacije kriterija za uštedu energije, vlasnici kuća će imati pravo na povrat novca do 20 posto, koji finansira Evropska unija (EU) kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF). Japan i EU će pružiti tehničku i političku podršku UniCredit banci i preduzećima u stambenom sektoru.

Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d. izjavila je: „Naše poslovanje prati potrebe klijenata, a posebno nam je zadovoljstvo pružiti im prilike i podržati ih na putu zelene tranzicije kroz finansiranje projekata energetske efikasnosti. Cilj nam je zajednički osigurati energetsku učinkovitost kroz izgradnju i modernizaciju stambenih objekata, stanova i zgrada. Vjerujemo da je vođenje primjerom najispravniji put, stoga nastavljamo predano raditi kako bismo zajedno oblikovali održivu budućnost za naše klijente, buduće generacije i zajednicu u kojoj djelujemo.”

Manuela Naessl, direktorica rezidentnog ureda EBRD-a u Sarajevu izjavila je: „Sretni smo što možemo dati ovaj kredit našem dugogodišnjem partneru u Bosni i Hercegovini, UniCredit banci. Ovim potpisivanjem, UniCredit je prva banka u zemlji koja potpisuje novu kreditnu liniju i time naglašava svoju snažnu posvećenost tranziciji zelene energije. Ova kreditna linija će pomoći domaćinstvima u Bosni i Hercegovini da investiraju u mjere energetske efikasnosti, smanjujući ugljični otisak i pomažući im da poboljšaju svoj životni standard. istovremeno smanjujući svoje račune za energiju.”

GEFF za zapadni Balkan pokrenut je 2017. godine. Zahvaljujući istom, za manje od sedam godina, više od 17.500 domaćinstava na zapadnom Balkanu uložilo je oko 100 miliona eura u tehnologije za uštedu energije kao što su izolacija, toplotne pumpe, novi prozori ili solarni paneli. Osim EU i Japana, program podržavaju i Austrija i Švicarska kroz Partnerstvo visokog utjecaja na klimatske mjere (HIPCA*).

UniCredit Bank je vodeća banka u Bosni i Hercegovini i posluje kroz svojih 69 poslovnica širom zemlje s ciljem osnaživanja razvoja zajednica.

EBRD je uložila više od tri milijarde eura u 222 projekta u Bosni i Hercegovini otkako je počela sa radom 1996. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here