EduEnergy Conference: Transformacija obrazovanja za održivi zeleni energetski sektor

Building Bridges for Sustainable Energy Learning

22

U trenutku kada globalna ekonomija i tržište rada prolaze kroz temeljite promjene pod uticajem digitalizacije i zelene tranzicije, ONLINE EduEnergy Konferencija: “Building Bridges for Sustainable Energy Learning”, zakazana za 15. mart 2024. godine, ističe se kao ključni događaj za Zapadni Balkan. Očekuje se da će konferencija definisati nove pravce u obrazovanju i razvoju vještina potrebnih za budućnost energetskog sektora, ukazujući na urgentnu potrebu za prekvalifikacijom i dokvalifikacijom radne snage u regiji, kako bi se odgovorilo na izazove i iskoristile prilike koje donose ove promjene. Ova konferencija pruža platformu za raspravu o strategijama obrazovanja koje mogu podržati ove neophodne transformacije.

Sa rastućom prisutnošću zelene agende u globalnom razvoju, obrazovanje se ističe kao ključna karika u ostvarivanju održivog razvoja. Cilj konferencije je pokrenuti dijalog između obrazovnog sektora i privatnog sektora o važnosti zelene tranzicije, pružajući podršku za zelena radna mjesta i obrazovne programe koji će promovisati održivi razvoj na Zapadnom Balkanu i šire. Ulaganje u specijalizovane obrazovne programe može potencijalno kreirati hiljade novih radnih mjesta unutar Zapadnog Balkana, odražavajući 13,8 miliona globalne radne snage samo u obnovljivim izvorima energije, kako izvještava Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

Edukacija u sektoru energetike predstavlja ključnu strategiju za suzbijanje problema odlaska obrazovanog kadra iz zemalja Zapadnog Balkana u zemlje EU, nudeći perspektivu i profesionalnu sigurnost unutar vlastitih granica. Ulaganjem u specijalizovane programe koji se fokusiraju na održive tehnologije i zelenu energiju, ne samo da se otvaraju nova radna mesta, već se i unapređuje konkurentnost nacionalnih ekonomija na globalnom tržištu. Kroz edukaciju koja prati najnovije trendove u energetici, stvara se generacija stručnjaka sposobnih za inovacije i razvoj projekata koji okolinskoj održivosti, već i ekonomskom rastu. Tako obrazovanje postaje temelj za izgradnju ekonomija koje su konkurentne, zelene, i otporne na globalne izazove, čime se smanjuje motivacija za odlazak talentovanog kadra u potrazi za boljim prilikama.

Održivo obrazovanje za zeleni energetski sektor igra vitalnu ulogu u pripremi budućih lidera i stručnjaka koji će imati ključnu ulogu u održivom razvoju i borbi protiv klimatskih promjena. Integracija principa održivog razvoja u obrazovne programe omogućava studentima i profesorima da steknu neophodna znanja, vještine i resurse za rad u oblasti obnovljivih izvora energije i energijske efikasnosti.

Konferencija će također razmotriti konkretne metode za integraciju zelenih vještina u obrazovne sisteme, istražujući načine na koje obrazovne institucije mogu doprinijeti ovoj tranziciji. Kroz uvodna predavanja i panel diskusiju, učesnici će imati priliku da razmijene ideje i iskustva, te da razmotre najbolje prakse u implementaciji zelenih vještina u školske programe.

Organizovana od strane Education Reform Initiative of South Eastern Europe (ERI SEE) u saradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Privrednom komorom Srbije, konferencija predstavlja dio šireg projekta Renewable Energy Services in Education and Training (RESET). Ovaj projekt je ključna komponenta Zelene Agende za dekarbonizaciju sektora električne energije na Zapadnom Balkanu, sa ciljem razvijanja održivih rješenja za rastuće potrebe u sektoru zelene energije.

Registracija za ONLINE EduEnergy Konferenciju će biti otvorena za sve zainteresovane pojedince, a registracija je besplatna i otvorena do 11. marta 2024. godine.  Svi zainteresovani mogu se registrovati OVDJE, a dostupna je i AGENDA KONFERENCIJE. Za dodatne informacije o samoj konferenciji, govornicima i panelu koji će omogućiti diskusiju o održivom obrazovanju za zeleni energetski sektor, posjetite stranicu događaja. Zvanični jezik konferencije je engleski, s obezbjeđenim prevodom na albanski i BHMS jezike (bosanski, hrvatski, crnogorski, srpski), čime se osigurava inkluzivnost i dostupnost diskusija širokom spektru učesnika.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here