Na osnovu dva programa u 2023. godini više od 8.000 osoba dobilo posao

Za realizaciju ta dva programa ugovorena su sredstava u iznosu od oko 47 miliona KM.

28
Federalni zavod za zapošljavanje tokom 2023. godine realizirao je dva značajna programa kojima je sufinansirano zapošljavanje nezaposlenih osoba kod poslodavaca, i to Program sufinansiranja zapošljavanja 2023, koji je sadržavao niz mjera za podsticanje zapošljavanja mladih, žena,  dugotrajno nezaposlenih, te program Služba u saradnji s poslodavcima 2023.

Programi su realizirani sa posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, radi poticanja zapošljavanja teže zapošljivih nezaposlenih osoba, prekid dugotrajne nezaposlenosti, te stvaranja uvjeta za sticanje prvog radnog iskustva mladih osoba.

Za realizaciju ta dva programa ugovorena su sredstava u iznosu od oko 47 miliona KM, a na osnovu čega je zaposleno 8.175 osoba od čega je 56,4 posto žena i 43,6 posto muškaraca. Među zaposlenim je najviše osoba sa SSS (36 posto), a slijede KV radnici (29 posto), radnici sa fakultetskim obrazovanjem (21 posto) i NK radnici (14 posto).

Posmatrajući dobnu strukturu osoba zaposlenih kroz navedene programe, mladih je 51 posto, osoba dobi od 30 do 40 godina je 20 posto i starijih od 40 godina je 29 posto.

Analizirajući period nezaposlenosti, 35 posto osoba obuhvaćenih navedenim programima su prije zaposlenja bile nezaposlene preko 12 mjeseci, a u prosjeku 30 mjeseci, što ukazuje na činjenicu da nešto više od jedne trećine obuhvaćenih osoba spada u dugotrajno nezaposlene osobe čija je nezaposlenost prekinuta zahvaljujući mjerama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

U narednom periodu Zavod će objaviti i podatke o realizaciji više programa kojima je sufinansirano samozapošljavanja u 2023. godini, a na osnovu kojih je dat značajan doprinos pokretanju malih biznisa za mlade, žene, demobilisane borce i ostale kategorije nezaposlenih osoba.

Trenutno su u toku intenzivne pripreme programa aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu, saopćeno je iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here