Protekla turistička godina u Trebinju nije bila samo uspješna – bila je rekordna.

Turistički podaci ukazuju na raznolikost posjetitelja, gdje domaći turisti čine oko 32 posto noćenja, dok inozemni turisti zauzimaju ostatak. Posebno se ističu turisti iz Srbije sa oko 52 posto, Turske sa 19 posto, Crne Gore sa 6 posto, Grčke sa 4 posto, Kine sa 3 posto i Hrvatske sa 2 posto.

Turistički radnici ističu da su prostorije Turističkog informativnog centra posjetili turisti iz 73 zemlje, naglašavajući posebnu pažnju turista iz Srbije, Crne Gore, Rusije, Kine, Francuske i Njemačke.

“Turisti su očigledno oduševljeni bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem, posjetama manastirima, crkvama, spomenicima, Starom gradu – Kastelu, Muzeju Hercegovine i Perovića mostu. Ali, također su uživali u vinskim podrumima, restoranima i konobama sa nacionalnom kuhinjom”, ističe se u saopštenju Turističke organizacije.

Ne samo da je kulturno nasljeđe privuklo posjetioce, već je i sportsko-turistički kompleks “Grad sunca” doprinio rekordnom broju posjeta. Kroz različite sadržaje i organizaciju atraktivnih manifestacija, ovaj kompleks je postao ključni dio turističke ponude.

Turizmolozi ističu da statistički podaci jasno pokazuju kako se različiti privredni subjekti i pojedinci uključuju u turistički sektor, doprinoseći povećanju konkurencije i unapređenju usluga. Svi ovi pokazatelji jasno ukazuju da je 2023. godina bila najbolja i najuspješnija do sada, čime je Trebinje postalo ključna tačka rasta turizma u Republici Srpskoj i BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here