Poticaj od 250 miliona eura za 5G povezanost širom EU

Evropska komisija potpisala je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava s 37 projekata, odabranih u okviru drugog skupa poziva na dostavu prijedloga za digitalnu dio Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Digital), piše EUbusiness.com. 

21
Ukupni proračun od 252 miliona eura rasporedit će se na projekte za postavljanje 5G infrastrukture za lokalne zajednice i duž glavnih europskih prometnih koridora, kao i za postavljanje podmorskih kablova, poboljšavajući sigurnost i otpornost okosnih mreža unutar i prema EU.

Među podržanim projektima, EU će sufinansirati postavljanje morskih kablova kako bi se osigurala veća međusobna povezanost između Irske i kopna EU-a, kao i između EU-a i njegovih najudaljenijih regija u Atlantskom oceanu, prenosi Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije.

Bespovratna sredstva također će poduprijeti izravnu transarktičku vezu između EU-a i Dalekog istoka, pružiti infrastrukturu za povezivanje visokog kapaciteta grčkim otocima u Sredozemlju s nedovoljno digitalnih usluga i ojačati povezanost s Afrikom.

Među finansiranim projektima, EU će također podržati infrastrukturu 5G koja je spremna za budućnost duž prekograničnih autocesta, cesta, željeznica i unutarnjih plovnih putova.

Projekti koridora 5G utrt će put povezanoj i automatiziranoj mobilnosti (CAM) i povezanim sigurnosnim i nesigurnim uslugama, osiguravajući kontinuitet prekograničnih usluga.

Bespovratna sredstva podupiru preuzimanje 5G mrežne infrastrukture u lokalnim pametnim zajednicama širom EU-a, poput sveučilišta, bolnica i drugih civilnih zgrada, kako bi se poboljšala kvaliteta usluga od općeg interesa.

Treći skup poziva za dostavu prijedloga u okviru CEF Digital trenutno je otvoren za podnošenje do 20. februara, 2024. godine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here