Adani je ponovo najbogatiji čovjek u Aziji

Gautam Adani je imao dobar početak 2024. Nakon burne godine, indijski tajkun upravo je ponovno preuzeo svoju bivšu poziciju najbogatijeg čovjeka u Aziji, prema Bloombergovom indeksu milijardera.

9
Osnivač rasprostranjene Adani grupe sada ima imovinu od 97,6 milijardi dolara, što ga čini 12. najbogatijom osobom na planetu.

Samoostvareni industrijalac stekao je više od 13 milijardi dolara neto vrijednosti u posljednja dva dana, što mu je omogućilo da prestigne svog sunarodnjaka Mukesha Ambanija kao najvećeg milijardera na kontinentu.

Ambani, predsjednik Reliance Industries, trenutno je „težak“ 97 milijardi dolara.

Adanijev skok u bogatstvu – najveći u svijetu ove godine, prema indeksu – dolazi gotovo 12 mjeseci nakon što je njegov konglomerat bio optužen za “bezobraznu manipulaciju dionicama i shemu računovodstvene prevare”.

Kao rezultat pomnog nadzora koji je uslijedio nakon tih optužbi, Adanijevo bogatstvo, koje je u septembru 2022. vrijedilo više od bogatstva Jeffa Bezosa, doživjelo je zapanjujući pad. U jednom trenutku, biznismen je izgubio više od 80 milijardi dolara nakon što je Hindenburg objavio izvještaj u januaru 2023.

Njegova se neto vrijednost donekle oporavila u mjesecima koji su uslijedili. Krajem prošle godine Bloombergov indeks procijenio je njegovo bogatstvo na zdravih 84,3 milijarde dolara, no to je još uvijek bilo više od 40 posto ispod nivoa iz septembra 2022.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here