Prnjavor: Isplaćeni podsticaji za 389 poljoprivrednih proizvođača

Za 389 poljoprivrednih proizvođača sa područja grada Prnjavora danas su isplaćeni podsticaji u ukupnom iznosu od 470.851 KM.

47
Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš kaže da je nastavljena dobra praksa isplate podsticaja do kraja kalendarske godine, čiji se pojedinačni iznos unazad osam godina stalno povećava.

“Ove godine je za devet odsto više podsticaja u odnosu na plan jer smo imali na raspolaganju više sredstava. Ovo nije jedini vid podrške jer organizujemo i odlaske na sajmove, edukacije, tu je i protivgradna zaštita, ukupno za podsticaje ove godine izdvojeno je 550.000 KM”, pojasnio je Tomaš.

U tekućoj godini nastavljena je podrška mladim inženjerima poljoprivrede dobi do 40 godina koji imaju zasnovanu poljoprivrednu proizvodnju na vlastitom gazdinstvu. Podsticaj za osam mladih inženjera isplaćen je u iznosu od po 2.181 KM.

Poseban oblik podsticaja je i uvećanje od 10 odsto iznosa osnovnog podsticaja za gazdinstva koja vodi član domaćinstva starosti do 35 godina ili žena. Ovaj podsticaj isplaćen je za ukupno 76 korisnika.

Tomaš je napomenuo da poljoprivredni proizvođači sa područja Prnjavora imaju stalnu podršku i Vlade Republike Srpske koja godišnje za ovu namjenu isplati oko četiri miliona KM.

Poljoprivrednik Slaven Sibinčić iz Donjih Smrtića kaže da se u posljednjih nekoliko godina sve više mladih interesuje za poljoprivredu i uviđa značaj proizvodnje hrane kao privilegije rada kod kuće zbog čega ova djelatnost ima budućnost.

“Hvala gradu na novčanom podsticaju koji uvijek dobro dođe, nadležno gradsko odjeljenje nam pomaže savjetima i pri realizaciji projekata”, rekao je Sibinčić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here