Dodatni kredit EBRD-a i bespovratna sredstva EU za Koridor Vc u Bosni i Hercegovini

Po prvi put finansiranje dionice Koridora Vc uključuje finansijska sredstva lokalnih komercijalnih banaka

51

 

  • Paketom će se finansirati izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug
  • Ukupno finansiranje EBRD-a za koridor Vc premašuje milijardu eura, iznos bespovratnih sredstava od EU preko 870 miliona eura
  • Koridor će povezivati Bosnu i Hercegovinu s europskim tržištima

Izgradnja Koridora Vc, ključnog infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini koji podržava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), napreduje uz nova finansijska sredstva EBRD-a, Europske unije (EU) i lokalnih komercijalnih banaka.

EBRD je odobrila kredit u iznosu od 110 miliona eura, zajedno s investicijskim grantom EU u iznosu od 150 miliona eura i do 150 miliona eura od lokalnih komercijalnih banaka za finansiranje izgradnje dionice Mostar sjever – Mostar jug čime će se podržati razvoj infrastrukture u zemlji, lokalnih poduzeća i usluga za građane.

Ugovor o kreditu potpisali su danas u Sarajevu ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić i Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, uz najavu da će za deonicu biti dostupno dodatnih 110 miliona eura EBRD kredita, čime ukupni doprinos EBRD-a projektu Koridor Vc premašaje milijardu eura.

Ugovor o grantu od EU biće potpisan tokom naredne godine čime će ukupan iznos bespovratnih sredstava koje je EU osigurala za Koridor Vc dositći iznos od 870 miliona eura.

Predmetna dionica biće povezana s drugim dionicama između južnog dijela Mostara i granice sa Hrvatskom, za koje su sada osigurana sva potrebna finansijska sredstva, a građevinski radovi ili su završeni, u toku ili u tenderskoj proceduri. Kada se ove dionice završe, autocesta od Mostara do Hrvatske biće u potpunosti funkcionalna.

Riječ je o projektima od izuzetnog značaja za sve građane Republike Srpske i Federacije BiH, kazao je ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić. Ministar je izrazio zahvalnost na odličnoj suradnji s EBRD-om i Europskom unijom. Ministar je istaknuo i važnost protoka ljudi i roba.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini, izjavila je: “Zadovoljstvo nam je proširiti ovo dodatno finansiranje projekta Koridor Vc i njime pružiti novi zamah za dovršetak cijelog koridora. Ovaj ključni infrastrukturni projekat će imati veliki svakodnevni značaj za stanovnike i poduzeća širom zemlje, skratiti vrijeme putovanja i olakšati trgovinu s ključnim izvoznim tržištima. Vlada je također poduzela važan korak u mobilizaciji komercijalnog sufinansiranja, koje je potrebno za zatvaranje finansiranja ovog prioritetnog infrastrukturnog projekta, a zajedno s EU i Europskom investicijskom bankom (EIB) nastavljamo razgovore s vlastima kako bismo ostvarili napredak na svim dionicama koje su u izgradnji i o kojima se diskutuje.”

EU je strateški partner EBRD-a u izgradnji koridora Vc. Bespovratna sredstva EU u iznosu od 150 miliona eura usmjeravaju se kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), a očekuje se da će biti potpisana u narednim mjesecima.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Adebayo Babajide rekao je: „Izgradnja ove dionice nedvojbeno će donijeti brojne koristi za lokalne zajednice, kao što su skraćeno vrijeme putovanja, povećana sigurnost na cestama i smanjeni tranzit kroz Mostar. Financijska potpora EU-a, EBRD-a i EIB-a naglašava našu predanost ubrzanom dovršetku koridora 5c koji će potaknuti dugoročni gospodarski oporavak, održiva radna mjesta i gospodarsku integraciju u regiji. U tu je svrhu Europska unija dodijelila 870 milijuna eura bespovratnih sredstava kako bi se olakšao njegov završetak”.

V.d direktora Autocesta FbiH, Denis Lasić, izjavio je: „Mi u Autocestama FBiH smo zadovoljni dosadašnjom suradnjom s EBRD-om i zahvaljujemo na razvojnoj potpori. Ovaj sporazum će osigurati nove važne kilometre autoceste na Koridoru Vc u BiH. Izgradnjom dionice Mostar sjever – Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do graničnog prijelaza Bijača. Uprava Autoceste FBiH poduzima sve aktivnosti kako bi u sljedećoj godini počela izgradnja autoceste od petlje Mostar sjever do Bune čime će u izgradnji biti blizu 30 novih kilometara autoceste kroz Hercegovinu. Zahvaljujemo i Delegaciji Europske unije za ovaj značajan doprinos izgradnji autocesta. Autoceste FBiH su najveći korisnik bespovratnih sredstava EU što potvrđuje da je i ovaj današnji projekt dobro pripremljen.“

Projekat će uključivati izgradnju sjeverne petlje i 15 km dugu dionicu autoceste s dva prometna traka. To će pomoći u ublažavanju saobraćajnih gužvi oko grada Mostara.

Po prvi put, komercijalne banke sufinansiraju dio ove vitalne prometne arterije. To je neizmjerno važno s obzirom na velike infrastrukturne potrebe u zemlji i potrebu za poboljšanjem povezanosti i prometnih veza sa susjednim zemljama.

Izgradnja Koridora Vc strateški je prioritet Bosne i Hercegovine. Autocesta dužine 325 km prolazi kroz zemlju od granice s Hrvatskom, u blizini luke Ploče na jugu do sjeverne granice, te nastavlja prema Budimpešti, Zagrebu i Beogradu. To je trenutno najveći građevinski projekat u zemlji.

Ulaganje u infrastrukturu jedan je od prioriteta EBRD-a u Bosni i Hercegovini. Od početka svojih aktivnosti u zemlji 1996. godine, Banka je uložila više od 3 milijarde eura kroz 218 projekata, od čega je milijarda eura u projekat Koridor Vc.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here